Uzun zamandır aklımda olan fakat vakitsizlikten yazamadığım bir konuyu sevgili dostumuz Volkan Koç gayet güzel yazmış ve bana göndermiş. Sizlerden de Atları ve At Yarışlarını Sevenler veya kısaca Yarışseverler Derneği kurulması hakkındaki düşüncelerinizi bekliyor özellikle profesyonelce dernekcilikle uğraşmış bilgili dostların fikirlerini öğrenmek istiyorum. 

İşte Sevgili Volkan'ın yazısı;

YARIŞSEVER HAKLARININ GÖZETİLMESİ VE KORUNMASI

Sevgili yarışsever dostlarım uzun zamandır aklımda olan bir konu ve fikir üzerine yazı yazmak ve nabız yoklamak istedim.Yarış oynayıpta bir şekilde mağdur olmayan varmıdır içinizde bilmiyorum ancak kendim ve çevremde yaşayan birçok at yarışı katılımcısından sürekli duyduğum yakınmalar beni bu yazıyı sizlerle paylaşmaya itmiştir.Maddi olarak bizlerin katılımı ile bir havuzda toplanan para ile dönen bu trilyonlarca liralık sektörde En ufak bir faulde bile at sahibi hakkını arayabiliyor protesto çekebiliyor değilmi? Peki bu at sahiplerinin jokeylerinin bu işten ekmek yiyen bayiilerin olmasına ayakta kalmasına yıllardır maksimum desteği sağlayan biz yarışseverlerin haklarını koruyan bir merci neden yoktur ? Bunun eksikliği bir internet çağını yaşadığımız sınırsız bilgiye ulaşabildiğimiz bu çağda büyük bir eksiklik adaletsizlik değilmidir ?

Yarışsever olarak bizlere koşularda yapılan haksızlıklar alınan yanlış kararlar yıllardır zarar vermektedir ve insanımız kaderci bir toplum olduğundan sineye çekip yasal yoldan haklarını arayamamaktadır.Bunun önünü açabilecek hiçbir çalışma yapılmamıştır.Bugün yorumculuk yapan ve hatırı sayılır derecede üyelik sistemleri ile siz yarışseverlere para karşılığı hizmet veren birçok sitede bile koşularda yaşanan skandal seviyesinde olaylara bile yaklaşım hemen hemen yok denecek kadar azdır.Kamuoyunda bir ses getirmek adına yarışseverlerin haklarını korumak adına neden birşeyler yapılmaz anlamış değilim ?

Çevremde sırf yarışlarda alınan saçma sapan kararlar yüzünden bu oyundan soğuyan oynamayı bırakan o kadar çok insan var ki saymakla bitmez.Ufuk Bey aracılığı ile bu yazımı sizlere ulaştırmak ve bu konu hakkınızdaki fikirlerinizi görmeyi çok istiyorum.Bir yerlerden başlayamaz isek yıllar boyu bu kurulan tekel sisteminde en büyük yaralar daima bizlere açılacaktır.Eminim ki birçoğunuz saçma sapan protestolar veya şaibe içeren yarışlar neticesinde büyük paralar veya oyunlar kaybetmişsinizdir.Bu tür olaylardan gerçekten bıkmış bir yarışsever olarak sizlere başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum ;

Tarih 16.02.2012 yer : Şanlıurfa   ikramiye ; 39.700 TL  ( Lütfen yarışı tjk.org sayfasından bulup izleyin )

TUTUŞKAYA isimli safkan Urfa da yarış içinde en az 25 kamçı yiyerek yarış kazanıyor son ayakta 9 atım var ama tutuşkaya yok ve o gün için yarışı kazanabilecek durumda olan bir at ta değil kendileri ama işte malum Urfa yarışlarından birisi alıyorlar öne bir atı yürü diyorlar çala kaşık tekme tokat kazanılan bir yarış ve ben bu yüzden oyun kaybediyorum 35 milyarın üzerinde ikramiyeden oluyorum. Ne RE-sen protesto ne yarış değişimi hiçbir şey yok. Ancak ertesi sabah açıyorum tjk.org sayfasını cezalı jokeylere bir bakıyorum M.şahin ceza almış üstelik TUTUŞKAYA ile kazandığı yarışta fazla kamçı kullanımı sebebiyle verilen para cezası ve 7 gün at binmeme cezası ne kadar güzel değil mi ? İyi ama benim kaybettiğim altılı ganyan ne olacak ? Son ayakta 9 atım var 2.3.4.5. olan safkanların tümü kuponumda mevcut.

Verilen ceza jokeye mi at sahibi ne mi yoksa Yarışsevere mi Bu olayda en büyük mağduriyet bana olmuştur. Konuyu dile getiren sayısız mail attım tjk ye mail gönderdim muhtelif basın kanallarına tv programı yapanlara hiçbiri yarışseverin lehine olacak şekilde geri dönüş yapmadılar.

Bu sadece bir canlı örnek sizlerinde buna benzer binlerce olay geçmiştir başından eminim buna.

Yani anlayacağınız kurmuşlar bir sistem kendi canları nasıl isterse öyle uygulama yapıyorlar.

Tjk çifte standartların sayısız örnekleri ile dolu daima şaibelerin gölgesine bir kurum olmaya devam edecektir.Yarışsever bu işin baş tacıdır zihniyeti ile bazı önlemler alınmalıdır.Bununda en güzel yolu YARIŞSEVER DERNEKLERİ kurulması ve yasal yollardan örgütlü biçimde hak aranmasıdır.Bugün benim yaşadığım bir talihsizlik kisvesi altına sokulmak ve örtbas edilmek istenmektedir.Oysa benim hakkımı illegal yollardan kasıtlı şekilde gasp eden O atın jokeyine ve sahiplerine bile yasal yoldan hakkımı arama yolum açılmalıdır.

Koşu camiasında TJK nın düzgün uygulayabildiği standart bir düzen var mı ki ? Herkes herşeyin farkında aslında ama elimizden gelen birşey yok işte.Her zaman söylüyorum YARIŞSEVER DERNEKLERİ kurulup örgütlü biçimde haksızlıkların yanlış uygulamaların hesabı sorulmadıkça bu işi Tekelinde tutanların oyuncağı malzemesi olmaya devam edeceğiz. Saçma sapan protestolar kafasına göre kulvar değiştiren jokeyler kurulmuşcasına koşulan yarışlar tuhaf doğu illeri yarışları Trilyonlarca liranın döndüğü bu sektörde en önemli faktörde ve bu işin maddi kaynağı yarışseverken Malesef bizlerin hakkını koruyabilecek tek bir merci yok.

Yarışseverler olarak üyelik sistemi ile çalışan at yarışı tahmin sitelerine verilen paralar ile yaşadığımız illerde dernekler kursak boş zamanlarımızda bir araya gelip sohbetler yapsak sosyal anlamda kenetlenip örgütlenebilsek güzel olmaz mı ? Bu mümkün değilmidir ? Bu işe gerçek veya sanal ortamda gönül verip hizmet eden basın yayın organlarına gücü olan insanlara sesleniyorum bu haksızlıklara artık hep birlikte dur diyelim yarışsever bu işim temelidir.Bu insanları bir araya getirip dernekleşme yolunda çalışmalar yapılsın istiyorum.Jokeylerin derneği var at sahipleri derneği var yetiştiricilerin derneği var ama en önemli unsur ve maddi kaynak olan Yarışsever dernekleri maalesef yok ne acı değilmi? Biz birbirimize destek olup tepkimizi güçlü biçimde dile getirip yasal platformlara basın yayın organlarına taşıyamaz konuşulmasını sağlayamazsak daha dçok mağdur edilir ve birilerinin vicdanlarına mahkum ediliriz.

SAYGILARIMLA

 

Ufuk Çakır
21.11.2012

 

 

 

Pin It