Aslen İstanbullu olmama karşın hayli uzun zamandır İzmir’de yaşadığım için ve mesleğim gereği Şirinyer Hipodromunda çok uzun zamanlar yaşamış bir At yarışı Gazetecisi olarak söz konusu yarış alanında neredeyse basmadığım tek milimetre kara yer yok gibidir. Zaman zaman yazdığım sert eleştiriler nedeni ile de TJK yöneticileri ile aramızın çokta iyi olduğu söylenemez ! Çünkü bu Hipodromda 32 yılı bitirmiş bir at yarışı yazarı olarak, sıradan insanların göremeyeceği bir çok şeyi daha ilk bakışta görmek gibi birde meleke kazanmış durumdayız.  Zaman içinde oluşan birikimler nedeni ile durum bu merkezdeyken, geçtiğimiz 30 Mart 2017 Perşembe günü Televizyondan yarışları izlerken Çekimlerin biraz daha yüksekten olduğu ve görüntülerin daha kuş bakışı bir halde yayınlandığı dikkatimi çekti.

 

İçte kalan at daha avantajlı, ya da dıştaki at daha avantajlı….  Gibi konuşmalar, tartışmalar sürerken ! İzmir’de yerinin yanlış olduğu konuşulan varış kamerasının ani bir karar ile olduğu yerden alınarak, aşağıda resminide göreceğiniz şekilde daha yukarıda ve varış çizgisine paralel bir konuma alınmış olduğunu gördük.

Foto ile biten yarışlarda foto finiş fotoğrafı varış hakemlerine yardımcı bir faktördür der yarış kanunları, kısacası söz konusu resimde KUŞ’ta, çıksa… KARTAL’da çıksa..  Son ve kesin karar söz konusu yarış tarihinde yetkili olan  yerel komiserlere bağlı çalışan, eski adı ile; “ Muvasalat Hakemleri”  Varış Hakemi yetkililerine kalmaktadır..

TJK NIN YENİLEDİĞİ YARIŞ KANUNLARI KİTAPÇIĞINDA KONU AYNEN ŞÖYLE ANLATILMAKTADIR;

Karar  anı;

Yarışı, Fotofiniş merkezi önündeki yerlerinden canlı olarak takip eden Komiserler Kurulu yarışın bitiminde Fotofiniş merkezine gelerek bilgisayarda oluşan bu resim şeridi üzerinden yarışa ait sıralamayı tespit eder ve kesin sonuçları anında açıklar. 

Yani bütün sonuçlar Komiserler Kurulunun incelemesi ve kararı ile kesinleşir.

MADDE 16 – (1) Atların koşuyu bitiriş sıralarını, bitirme aralıklarını, koşuyu bitiriş süresini tespit etmek, varsa ve gerek görüyorsa fotofinişi inceledikten sonra yazılı olarak tartı hakemine bildirmektir…

ŞİMDİ GELELİM ASIL KONUYA !!

Varış kamerası yerinin değiştirilmesinden başladığımız ve konuyu derinlemesine sizlere sunmak için yazdığımız bunca satır nihayetinde çok önemli olan ve konuya kesinlikle ışık tutacak olan kimilerine göre biraz hüzünlü ve sinir bozucu olmasına karşın resimlerle belgeli bu konu ile ilgili son sözümüze hep birlikte bir göz atalım isterseniz;

Aşağıdaki resimde gördüğünüz üzere İzmir Şirinyer Hipodromu tribünlerine karşıdan baktığınızda normal boyutlarda iki tribün görülmektedir !!
Ancak sizlerin de hemen fark edeceğiniz üzere, yine aynı yerdeki  söz konusu iki tribünün açı olarak nasıl farklı konumlarda olduğunu görmek çokta zor olmayacaktır !

Şimdi lütfen hep birlikte aşağıdaki resimleri inceleyelim..

Daha ilk bakışta sizlerin de fark edeceği üzere Şirinyer Hipodromunda ki tribünler koşu pistine paralel değildir. Koşu pistlerinin açıları farklı, yapılmış iki tribünün açıları farklıdır. Koşu pistine pararlel olmayan varış kamera açısını düzeltmek, iç bükey durumda inşa edilmiş söz konusu tribünlerden çekilen görüntüleri tam anlamıyla sorunsuz hale getirmez. 

Varış çizgisine yakın olan tribün ile pist aynı açıda yani birbirine paralel olmadığından kamera açısı istenildiği kadar ayarlansın, Şirinyer Hipodromunda foto ile kamera arasında farklı görüntüler ve bir göz yanılgısı her zaman olacaktır.

Ancak bu kameraların açısı ile ilgili değil tribün ile pistin birbirine paralel olmamasından kaynaklanmaktadır.

Hepimizin şikayet ettiği Foto Finiş aynası ise böyle elle ve aynadan üst çekim yapan kameraya bir ip çekilerek ayarlanıyor. Normalde bu işi mühendislerin hassas aletlerle ölçüm yaparak kurmaları gerektiğini hepimiz bilmemize rağmen nedense bu işe pek dikkat edilmiyor. 

Tribünler arasındaki görüş farklılıkları olduğu gibi tribünlerin yerleşim açıları nedeni ile seyredenler yanılgıya düşecektir. Çünkü açılar zemin olarak ta, yerleşim olarak ta  farklıdır.

Sevgi ve saygılarımla

Araştırmacı yazar

Hakan Demirci

Pin It