Yarışçılığın ezilen kesimi Ganyan bayileri

Türkiye Jokey Kulübüne bağlı 2742 Ganyan Bayisi en zor günlerini geçiriyor.

Türkiye Jokey Kulübü mevcut ganyan bayii ağını desteklemediği için ganyan bayileri can çekişiyor. Prim oranları yıllardır hiç değişmeden devam ederken diğer şans oyunlarına ait bayiler kendilerinden çok daha fazla kazanıyor ve aynı şartlarda çalışan, daha az kazanan Ganyan Bayileri sorunlarla yalnız başına bırakılmış durumdalar.

Bayiler Primlerinde artış bekliyor

Kazanç arttıkça bayiler de otomatikman daha çok kazanacak diye düşünen Türkiye Jokey Kulübü yetkilileri bayi ağına desteği minimum tutarken bir çok bayii kapanma durumuna gelmiş durumda.

Dükkan kiralarındaki artışlar, işçi ücretlerine gelen zamlar, elektrik, su ve iletişim giderlerine yapılan zamlardan sonra gelirleri artmayan bayiler çok zor şartlarda hayatta kalmaya çalışıyorlar.

Ayrıca Türkiye Jokey Kulübü kendisine ait Sanal Bayisinin reklamını her ortamda yaparken, diğer Sanal bayilere de At Yarışı bahisleri oynatma izni vermenin çalışmalarını yapıyor. Bu gerçekleştiği taktirde mevcut At Yarışı Bayilerinin ciroları daha da düşecek ve bayiler çok daha zor günleri yaşamak zorunda kalacak.

Türkiye Jokey Kulübü bayi ağına ait yazılım çok eski olduğu, sorunlar yaşandığı, bayilerde kullanılan makineler ömrünü doldurduğu için yedek parça bulma ve bakım yapma imkanı da ortadan kalkmış durumda.

Ganyan Bayileri Türkiye Jokey Kulübünün görünen yüzüdür, reklam aracıdır, modernleştirilmiş, desteklenmiş, ön yüzleri makyajlanmış bir ganyan bayii bedava reklam aracıdır. Ama bu hiç bir zaman kullanılmamış bayilere iç ve dış dizayn için destek verilmemiştir.

Yıllar içinde altılı ganyan birim bedeli 8 kuruştan 12 kuruşa kadar hızla çıkartılırken, at sahiplerinin ikramiyelerine son 3-4 senede düzenli ve nerdeyse yüzde yüze varan oranlarda iyileştirmeler yapılırken bayi primlerinde hiç bir yükseltmeye gidilmemiştir.

Bayi cirosu düşükte olsa yüksekte olsa her bayiye aynı oranda prim uygulaması yapılmaktadır. Bu zor şartlar altında çalışan ganyan bayileri Türkiye Jokey Kulübünden primlerine acilen zam beklemektedir.

Ufuk Çakır 

 

Pin It