Ceza değil ödüllük hareket! Jokey Selim Kaya: Bin kez daha yaparım

Atına vurmadığı kamçıyı herkese örnek olmak için kazandığı yarış sonrası yere atan jokey Selim Kaya'ya para cezası verildi. POSTA'ya konuşan 30 yıllık tecrübeli jokey, "Kırbaç zamanın ruhuna uygun değil. Atlar kamçılanmadan da yarış kazanabilir. Bu ceza benim için bir şereftir. Bir değil bin kez daha yaparım" dedi.

Alev Gürsoy Cimin / POSTA - Selim Kaya, 19 ay ara verdikten sonra pistlere dönmesi üzerine, bundan sonra atlara kamçı vurmama kararı aldı. Başarılı jokey geçen pazar Adana’da dördüncü koşuyu Atlıkaya isimli safkanla kazanırken bu kararını uyguladı. Yarış boyunca kullanmadığı kamçısını finiş çizgisine yakın yere attı. Komiserler Kurulu, kamçısını atarak yanındaki atların ve binicilerin güvenliğini tehlikeye soktuğunu belirterek Kaya’ya ihtar ile 834 TL para cezası verdi.

KIRBAÇ GEREKSİZ

Aldığı cezayı Selim Kaya'ya sorduk. Deneyimli jokey "Şiddete karşı çıktım, cezayı yedim. Kırbaç çok gereksiz. Bunu kendi içimde çok sorguladım. Atlar zeki hayvanlar, ki zaten koşuyorlar. Ne gerek var kırbaça. Atlar kırbaç vurmadan daha iyi performans sergiliyor. Düşünsenize iyi koşan bir maratoncuya, daha iyi koşsun diye dayak attığınızı! Hem üzerinden para kazan, hem de döv, böyle şey olmaz. Kırbaç hayatımızdan kalkmalı" dedi.

ATIN YARIŞ ÖMRÜ UZAR

Atları kırbaçlamaktan yıllardır rahatsız olduğunu, sırf yarışseverler 'şike yaptı' demesin diye kırbaç vurduğunu söyleyen Kaya "Değil 800 lira, 100 milyon lira ceza gelse de bu hareketi yaparım. Artık hayatımda kırbaç görmek de, vurmak da istemiyorum. Kırbaç kullanmayacağım. Lütfen bu davaya sahip çıkalım. Şampiyon bir at, bu yüzden üç yıl koşacağına bir yıl koşuyor. Kırbacı kaldıralım tüm dünya bizi alkışlasın" diye konuştu.

Pin It