Utah doğumlu Shane Adams, atı Mongo'nun ortadan kaybolduğu sekiz yıl boyunca hayatında bir dizi büyük değişiklik yaşadı. Adams boşandı, evini kaybetti ve ölümcül bir araba kazası geçirerek beyninde büyük bir hasar oluştu. Bütün bunların ardından eylül ayında nihayet yüzünü güldüren bir haber aldı. Atı Mongo bulundu.

40 yaşındaki Shane Adams, 31 Mart 2014 tarihinde Salt Lake City'den iki saat uzaklıktaki Batı Çölü'nde sıradan bir kamp gezisinde sabahın erken saatlerinde çadırının dışında atların hışırtısını duyduğunu ve kargaşanın ortasında dışarı göz attığını anlattı. Yarı Quarter yarı Percheron cinsi atı Mongo'nun kaçtığını gören Adams, favori atını bölgedeki bir grup vahşi Mustang'ın kovaladığını fark etti.

Hemen hazırlanıp Mongo'nun peşinden gitmeye yeltenen Adams, kar fırtınası sebebiyle atına yetişemedi. "Hemen geri geleceğini düşünmüştüm. O böyle bir attı, asla uzağa gitmezdi. Hiç gitmeyeceğini düşünmüştüm"diyen Adams, üç yıl boyunca atını aramayı hiç bırakmadı. Her hafta sonu Mongo'yu aramaya çıktığını ve babası Scott Adams'ın da kendisine eşlik ettiğini söyledi.

Ağustos ayında babasının vefat ettiğini aktaran Adams, "Keşke babam da burada olsaydı da bunun keyfini çıkarsaydı. Babam her seferinde benimle birlikte onu aramaya çıkardı" dedi.

Öldüğünü sanıyordu

2017'ye geldiğinde artık umudunu yitiren Adams, Mongo'nun öldüğü sonucuna vardı. Ancak bu yılın 27 Eylül tarihinde Adams, Utah Arazi İdaresi Bürosu'ndan (BLM) bir mesaj alarak Mongo'nun bulunduğunu öğrendi. Mongo, Utah'taki yüksek güvenlikli bir yer olan Dugway Proving Ground'da bulundu.

BLM'nin at uzmanının, Mongo'nun büyük ölçüde cüssesi nedeniyle çevresindeki atlardan farklı olduğunu hemen anladığı ve bu önsezinin tuzak alanına geri getirildiğinde daha da doğrulandığı ifade edildi. Mongo diğer atlar gibi kaçmaya ya da direnmeye çalışmadı. Ekip daha sonra Mongo'nun sol omzundaki damganın kış kürküyle saklandığını keşfettikten sonra yerel damga denetçisine ulaştı. Böylelikle Adams'ın bilgilerine ulaşıldı.

Sahibini unutmamış

Mongo 400 kilodan fazla zayıflamıştı ve sekiz yıl önceki kadar güçlü değildi ama Adams, onun arkadaşı olduğunu biliyordu. Yıllarca vahşi mustanglerle koşturduktan sonra Mongo'yu ürkek bir halde görmeyi bekleyen Adams, Mongo'nun ona öğrettiği her şeyi hatırladığını gördü.

Fox News Digital'a konuşan Adams duygularını, "'İmkanı yok. Benimle dalga geçiyor olmalısınız' diye düşündüm. Hiç gerçek görünmüyordu... Ona kavuşmuş olduğuma hala inanamıyorum" sözleriyle ifade etti.

Adams artık günlerini Mongo'ya göz kulak olarak ve atlara olan sevgisini iki çocuğu, 11 yaşındaki Owen ve 8 yaşındaki Anna ile paylaşarak geçiriyor.

Pin It