Bir dönemin gözde mesleklerinden biri olan nalbantlık, teknolojiyle birlikte unutulmaya yüz tutmuş meslekler haline geldi.

Binek ve yük hayvanlarının yerini motorlu taşıtlara bırakmasıyla eski cevherini kaybeden nalbantlık mesleğini yıllardır icra eden Erzurumlu nalbantlar Dursun Ali Özyurt ve Turgay Korkmaz, mesleklerinde çırak yetişmediğini belirterek nalbantlığın unutulmaya yüz tuttuğunu ifade etti.

30 yıldır nal üretimi yapan 42 yaşındaki Dursun Ali Özyurt, mesleklerinin gelecek nesillere aktarılmasını istediklerini belirtti. Çekirdekten çırak yetişmediğinin büyük sorun oluşturduğunu söyleyen Dursun Ali Özyurt, "Çıraklıktan yetişme olarak 1986 yılından beri çalışıyorum. 30 yıldır bu mesleği yapıyorum. Demiri döverek, şekillendirerek nal oluşturuyoruz. Fakat mesleğimiz ağır meslek. Artık biten ve tükenmek üzere olan bir meslek. Artık bizden sonra da geride çekirdekten çırak yetişmiyor. Nalbantlık sizlere ömür" dedi.

Geçimini sağlamak zorunda olduğunu kaydeden Korkmaz, "Günde elli altmış tane nal yapıyorum. Kendimizi geçindirmeye çalışıyoruz. Mesleğimiz ağır ve yorucu olduğu için fazla çalıştın mı çok yoruyor. Gençken daha iyiydi ama artık yaşlandığımız için bedenimizi çok zorluyor" diye konuştu. Çocukluktan beri atlarla büyüdüğünü ifade eden nalbant Turgay Korkmaz ise, "Mesleğimiz eskisi gibi değer etmiyor. Biz isteriz ki keşke gelecek nesillerde nalbantlık devam etsin. Bunun için de büyüklerimizin bu meslek için bir şeyler yapması gerekiyor" dedi.

Son Dakika Türk

Pin It