Bir zamanların ünlü yarış atı Metro için yaşadığı sakatlık, yolun sonu anlamına geliyordu. Ancak atın sahibi Ron, Metro için sıra dışı bir kurtuluş yolu yarattı.
"Bir atı suya götürebilirsiniz ama su içiremezsiniz" derler. Bu yüzden ressam Ron Krajewski, Metro'yu tuvalin önüne getirdiğinde sonucun ne olacağının da bir garantisi yoktu. Ron ve eşi 2009 yılında Metro'yu aldıklarından beri at sağlık sorunlarıyla boğuşuyordu. BBC Türkçe’nin haberine göre Metro, 2009 öncesinde Metro Meteor adıyla bilinen bir yarış atıydı ve kazandığı sekiz yarış ile sahibine 300 bin dolar kazandırmıştı.
Fakat dizindeki kemiklerde yaşadığı yonga kırığı sorunu nedeniyle emekliye ayrılmak zorunda kaldı."Eşim Wendy'nin binmesi için bir at arıyorduk ve biraz da saftık muhtemelen" diyor Ron ve ekliyor:"Metro'yu aldıktan sonra bize söylediklerinden çok daha ciddi bir sakatlığı olduğunu anladık."Metro aylarca tedavi gördü, ilaçlar kullandı. Özel at ayakkabıları bir süre işe yaradı ama 2012'de çekilen röntgenler dizindeki eklemlerin birleşmekte olduğunu gösterdi. Sonuçlara bakan veteriner, dizin iki yıl içinde hareket edemez hale geleceğini, o noktadan sonra atı uyutmak zorunda kalacaklarını söyledi.
Ron, "Onu bir çayıra bırakıp unutmak istemiyordum. Birlikte nasıl vakit geçirebileceğimiz üzerine kafa yordum" diyor. 
 
BAŞLANGIÇTA FIRÇAYI TUVALE DOKUNDURUP YERE ATIYORDU'
Ron, neşeli atının etrafındaki şeyleri ağzına almayı sevdiğini fark etmiş. Kendisi de profesyonel bir sanatçı olan Ron, Metro'yu ağzında fırça tutmaya ikna edip edemeyeceğini merak etmiş: "Önce ödül vererek burnunu tuvale dokundurmayı, sonrasında da ağzında fırça tutmayı öğrettim." Başlangıçta fırçayı tuvale dokundurup yere atıyordu. Neyse ki sonra fırçasıyla vuruşlar yapmaya başladı ve bundan hoşlanıyor gibi gözüküyordu. "Metro Ron'un yardımıyla tuvalle başa çıkıyor, resimleri soldan sağa boyuyor Bir süre sonra Metro, Ron'un yerel galerilerde sergilenecek kadar güzel olduğunu düşündüğü resimler çizmeye başladı. Metro'nun galeriye koyulan dört resmi ilk haftadan satıldı.
 
TEKNİĞİ, ÜNLÜ RESSAMA JACKSON POLLOCK'INKİNE BENZETİLİYOR
Atın dizginlenemeyen stili, sıçratma ve damlatma tekniğiyle bilinen ünlü ressam Jackson Pollock'ınkine benzetiliyor. "Metro'nun fırça darbeleri insanların yapabileceği türden değil çünkü fırçayı vurmadan önce ne yapacağıyla ilgili hiç düşünmüyor. Vuruşları kalın ve rastgele, bazen de kesik kesik. Bu da diğer renkleri daha görünür kılıyor" diyor Ron.
Metro'nun sıra dışı yeteneği ABD'nin Pennsylvania eyaletinde yerel bir TV kanalının ilgisini çekmiş. Orada yayınlanan haberin ardından da hikayesi ülke çapına yayılmış. Metro'nun resimlerinin satışından elde edilen gelir, at için deneysel bir tedavinin finanse edilmesine yardımcı olmuş.
Pin It