BAIT AL ARAB  / KUWAIT STATE STUD

Arap Ati, Arap tarihinin, kulturunun ve geleneginin en onemli parcalarindan biridir, Kuveyt te Arap atlarinin korunmasi, oneminin Dunya capinda duyurulmasi ulkenin onemli gorev ve sorumluluklarindan biri olarak kabul edilmektedir. Son 40 yillik donemde Kuveyt devleti bu amacla bircok faaliyette bulunmus ve yerel yetistiricilere yol gostermek, Arap Atlarinin irkini gelistirmek amaciyla Arap Ati Merkezini acmistir. Iktidardaki Sabah Ailesi birinci elden bu merkezin faaliyetlerine cok onem vermis ve bu Merkez kuruldugu gunden bugune kadar sadece Kuveyt icinde degil korfez ulkelerinin tamami icinArap Atciliginda kilit bir role sahiptir. Ozellikle Straight Egyptian Arabian Horse (Safkan Misir Arap Atlari) konusnda calismalar yapmis ve bu konuda dunyadaki en onemli merkezlerden biri haline gelmistir.

2 Agustos 1990 yilinda Irak’in Kuveyt’I isgal etmesiyle baslayan Birinci Korfez Savasinda tum ulke gibi Arap Ati Merkezi de cok ciddi sekilde etkilenmistir. Atlarin degerini bilen isgalci Irak gucleri tarafindan tasinabilecek tum Arap Atlari calinarak Irak’a goturulmus bir kismi ise askerlerin atis talimlerinde canli hedef olarak olarak kullanilmistir. Tum bu saldirilardan sadece 3 Arap Ati sag olarak kurtarilabilmistir. Atlari ve kulturlerini cok seven 3 kahraman Kuveytli tum tehlikeleri ve oldurulme ihtimallerini goze alarak isgal guclerinden sakladiklari atlari savasin sona ermesiyle birlikte yetistiricilerin hizmetine sunmuslardir.

1992 yilinda yetistiricilik faaliyetleri bu 3 Safkan in onderliginde Almanya dan ithal edilen atlarla birlikte tekrar baslamistir. 2012 yilinda ise bugunku Kuveyt Emiri H.H. Seyh Sabah Al Ahmed Al Jaber Al Sabh in emriyle yeniden yapilanma surecine girmis ve tum Dunyada ilgi ceken modern bir yapi kazanmistir.

2019 YILI Subat ayi icerisnde gerceklestirilecek 8. Uluslararasi Atcilik Festivali ve yine Subat ayi icerinde gerceklestirilecek All Nation Cup ile Arap Ati Merkezi bir kez daha dunya atcilari icin kapilarini acacak. Geleneksel olarak her yil Kasim ayinin ikinci ve son hafta sonu Ulusal Atcilik Festivali duzenlenmekte ve bu festivalde derece alan atlar Uluslararasi Atcilik Festivaline katilmaya hak kazanmaktadir. Kasim 2018 de gerceklestirilen 7. Ulusal Atcilik Festivaline Kuveyt Soy Kutugune kayitli 345 at katilmistir. Bu festivalde duzenlenen yarismalarda Safkanlar yas ve cinsiyetlerine gore siniflara ayrlmakta ve her Safkan kendisine ayrilan sure icinde 6 juri uyesi tarafindan  TIP, BAS ve BOYUN, VUCUT ve SIRT, AYAKLAR ve son olarakta YURUYUSLERINE gore degerlendirilmislerdir. Her sinifta dereceye giren ilk 5 at ECAHO tarafindan duzenlenen ULUSLARARASI SAMPIYONALARA katilamaya hak kazanmaktadirlar. Subat 2019 Kuwait Bait Al Arab ta gerceklestirilecek 8. Uluslararasi Atcilik Festivaline (ECAHO A Class) dunyanin her yerinden 310 Safkan kayit yaptirmistir.

Bait Al Arab Arap Ati Merkezi ayrica bunyesinde Kuveytin en modern atcilik harasini barindirmatadir, bu harada 150 Safkan Misir Arap Ati bulunmaktadir, en modern imkanlarla donatilmis bir at hastanesi bolge yetistiricilerinin hizmetindedir. Her yil duzenli araliklarla yetistirici ve at sahiplerine seminerler ve kurslar duzenlenmekte, sergi salonlarinda atcilik ile ilgili resim/heykel/fotograf sergileri duzenlenmektedir. Gleannloch Kutuphanesinde atcilik ile ilgili el yazmalarindan modern kitaplara kadar essiz bir secki sunmaktadir. Arap Ati Merkezinin Genel Mudurlugunu Sabah ailesini temsilen Sheikha Sarah Fahad Al Sabah yurutmektedir.

Pin It