Koşucu Bekir Efendi Koşusu’nu YETİM AHMET kazandı

Ülkemizin ilk profesyonel jokeyi Bekir Koşucu adına düzenlenen (KV-7/DHT) mücadele 18 Ağustos Pazar günü İzmir gece yarışları kapsamında Şirinyer Hipodromu’nda gerçekleştirildi.

İlk kez geçtiğimiz yıl düzenlenen bu anlamlı koşunun ikincisi bu sene İzmir yaz sezonunun 35. yarış gününde saat 20.00’de yapıldı. Piste çıkan 4+ yaşlı 10 safkan Arap atı arasından birinciliğe uzanan isim, Mustafa Çiçek idaresindeki YETİM AHMET (Demirkazık - Fermande / Caş) oldu. Ahmet Korkmaz’ın sahibi ve yetiştiricisi olduğu 5 yaşındaki doru atın antrenörlüğünü ise İlhami Gümüş üstleniyor.

Birincilik ikramiyesinin 60.000 TL olarak belirlendiği yarış 1900 metre çim pistte gerçekleşti. Starttan 1,5 boy geç çıkan ancak potoyu rakiplerinin önünde bulmayı başaran YETİM AHMET’in ardında tabelanın ikinci basamağına ARSLANTURBO (Turbo - Tatişko / Haberbatur) yerleşti. YÜKSEK UÇUŞ (Özgünhan - Sada / Tigres Light) isimli safkan üçüncülükte kendine yer bulurken, KRAL ARTUR (Deha - Onbir Ayın Sultanı / Odinhan) da tabelayı tamamladı.

Koşuda kazanan safkan için bitiriş derecesi 2.07.71, farklar ise Boyun - 1 Boy - Baş şeklinde sonuçlandı. 

KOŞUCU BEKİR EFENDİ (BEKİR KOŞUCU)

1 Temmuz 1885 tarihinde doğan Koşucu Bekir Efendi, Sipahi Ocağında ve daha sonrasında Osmanlı ordusunda görev yapmıştır. “İzmir Yarışçılık Kulübü” (Smyrna Races Club) bünyesinde önce idman jokeyliği yaptı, bir süre sonra da yabancı jokeylerden öğrendikleri ve özel yeteneği ile jokey olarak at bindi. Bekir Efendi İzmir yarışlarında büyük başarılar elde etti ve İzmir’de adeta bir kahraman oldu. Dönemin en ünlü jokeylerinden olan Rum asıllı Badi ile yaptığı müthiş mücadeleli yarışlar, unutulmazlar arasındadır.

Koşucu Bekir Efendi bir diğer başarılı şampiyon jokey Arap Davud lakaplı Davud Akdı'yı da yetiştirdi ve jokey olmasında büyük katkılar sağladı.

Koşucu Bekir Efendi, Sultan Koşusu’nu sekiz kez aralıksız kazanmıştır. Bu koşulardan birini de kendine ait Yağız isimli at ile kazanmayı başarmıştır.

Ülkemizi yurt dışında da temsil eden Türkiye’nin ilk profesyonel jokeyi Koşucu Bekir Efendi, 12 Ağustos 1938’de İzmir’de vefat etti. Koşucu Bekir Efendi’yi, anısına düzenlenen bu koşu vesilesi ile saygı ve rahmetle anıyoruz.

Pin It