İzmir Milli Kütüphane’de İzmir atçılık tarihi konferansına büyük ilgi

Araştırmacı yazarlar Orhan Beşikçi, Dr Metin Özer, Hakan Demirci Milli Kütüphane Perşembe konferansları kapsamında 16.01. 2020 günü İzmir atçılık tarihini anlattılar. Oldukça ilgi gören konferansta, Orhan Beşikçi ve Dr Metin Özer konuyla ilgili verdikleri ön bilgilerden sonra Hakan Demirci’ye sorular yönelttiler. Hakan Demirci’nin at yarışlarıyla ilgili anlattığı birçok konu ilgiyle izlenirken; Evliyazade Refik Bey ve Koşucu Bekir Efendi ve Arap Davut isimleri öne çıktı. Şair Cem Seyhun Ünbay’ın 118 yaşına basan Nazım Hikmet’tin “Salkımsöğüt” şiirini seslendirmesi konferansa renk kattı.

Hakan Demirci’nin anlattığına göre; Türkiye’de ilk düzenli at yarışları 23 Eylül 1856’da İzmir’de başlamış. Bu dönemde Mister Patterson ve Evliyazade Refik Bey'in (1872 - 1950) öncülüğünde Smyrna Races Club (İzmir Yarış Kulübü) kurulmuş, İzmir’de Türklerin Levantenler yanında yarışlarda başarılı olması için Evliyazade Refik Bey çok çabalamış, İlk Türk jokeyi ise Koşucu Bekir Efendi imiş.

Bekir Efendi, emeklilik yıllarında Kordonboyu’nda dostlarıyla çay içip, sohbet ederken rıhtımdaki gemiden yük boşaltan siyahi kişilere gözü takılmış. Çocuk yaşta, çelimsiz biri yükün altında ezilip, yere yıkılınca; tayfa başı tarafından kötü muamele görmüş. Bu duruma dayanamayan Bekir Efendi olaya müdahale etmiş ve bu siyahi genci yanına almış. “Davud” isimli gence önce seyislik, sonra da binicilik öğretmiş. Bu kişi, Türk yarış tarihine “Arap Davud” olarak, oğlu 1949 doğumlu Süleyman Akdı ise;  “İmparator” olarak geçmiş.  Baba ve oğul Gazi Koşusu’nu ikişer kez kazanmışlar.

Herkes tarafından sevilen, sadık can yoldaşı at ve İzmir’de at yarışlarıyla ilgili sunum izleyiciler tarafından çok beğenilmiş, tekrarlanması talep edilmiştir.

Dr. Metin Özer

Pin It