Bilmemek Ayıp Değil, Öğrenmemek Ayıp...

Bilmediği halde her şeyi biliyorum sanmak ise en büyük ayıp.

Malum biz tarihi araştırmayı seviyoruz, bulduklarımızı paylaşıyor, sitemizi takip eden dostlara bilgileri aktarmaktan mutlu oluyoruz. Bunu yaparken de karşımızdakinden hiç bir beklentimiz ve menfaatimiz olmuyor. 

Türkiye Jokey Kulübü ise profesyonel ellere, belli bir ücret karşılığı yaptırdığı tarihi araştırmalar, sponsor olduğu kitaplar, çektirdiği belgeseller ile tarihine ne kadar düşkün olduğunu belli eden bir kurum. 

Fakat nasıl oluyorsa Türkiye Jokey Kulübünün profesyonel kadrolara para verip yaptırdığı işlerde hep yanlışlıklar ve hatalar mevcut. 

TJK RESMİ SİTESİNDE NELER YAZIYOR

Son olarak karşılaştığımız ve aşağıya örneğini koyduğumuz sayfa Türkiye Jokey Kulübünün resmi sitesinde   ( https://www.tjk.org/TR/Kurumsal/Static/Page/Tarihce )  adresinde tarihçesini anlattığı sayfadır. 

Bu sayfadaki bilgilere inanırsak daha Ana karnına düşmeden 15 yıl önce Refik Evliyazade Bey Smyrna Races Club yani İzmir Yarış Kulübü kuruluşu için öncülük yapmıştır. 

DOĞMADAN ÖNCE "SMYRNA RACES CLUB" KURUCUSU OLDU

Yanlış okumadınız 1872 yılında doğmuş olan Refik Evliyazade Bey 1856 yılında Kurulan Smyrna Races Club için öncülük yaptı diye yazan Türkiye Jokey Kulübü'nün resmi sayfasıdır.

Evliyazade Refik Bey; 1872 - 1950 yılları arasında yaşamış,  Osmanlı Devleti'nin İttihat ve Terakki yıllarında ve I. Dünya Savaşı sonuna kadar İzmir Belediye Reisliği yapmış yerel yöneticidir. Dönemin İzmir'inin tanınmış ailelerinden Evliyazadeler ailesine mensup olup, babası, Evliyazade Hacı Mehmet Efendi de 19. yüzyıl sonlarında iki dönem İzmir Belediye Reisliği yapmıştır.

O yıllarda yarışlara ilgi duyan Enver Paşa tarafından Veliefendi yarış yeri olarak seçilmiş ve burada yarışlar başlamıştır. Veliefendi Yarışları'nın başlamasında Refik Bey pay sahibidir. Usta bir binici olan Refik Bey, koşularda kendi atlarına binmiş 'Yerli' adlı Arap atıyla bir günde üç koşu kazanarak son yabancıların üstünlüğüne son vermiştir.

Aşağıya resmini koyduğumuz İzmir'de bulunan EVLİYAZADE AİLE KABRİ ve Vikipedia sayfası bu bilgileri doğrulamaktadır. 

TARİHİNİ BİLMEYEN BİR MİLLET YOK OLMAYA MAHKUMDUR

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün sözündeki gibi Tarihini bilmeyen bir Millet yok olmaya Mahkumdur. Ancak bu olayda tarihini bilmeyen ya da tarihini bilerek saptırmaya çalışanmı var onu çözmemiz şimdilik mümkün değil. Refik Evliyazade Bey'i böyle bir olmayan görevlendirme ile yüceltme çalışmasımı yoksa gerçekten bilmeden yapılan bir cahillik mi onu da Türkiye Jokey Kulübü açıklarsa öğreneceğiz.

UYARMASI BİZDEN, DÜZELTMESİ TJK'DAN

Şimdi biz Türkiye Jokey Kulübünün "hatasız kul olmaz" demesini ve güncelleme yaparak o yanlışlığı düzeltmesini bekliyoruz.

Ayrıca hangi profesyonel kadro bunu yaptı, nereden bakıp araştırdı ve sayfayı oluşturdu onuda tanımak isteriz. 

Pin It