Konya’nın Beyşehir ilçesinde bulunan yaklaşık 2 bin yıllık geçmişe sahip Lukuyanus Anıtı üzerinde yer alan kitabede, at yarışlarının yazılı kuralları olduğu ortaya çıkarıldı.
Tarihi kaynaklarda “Lukuyanus Anıtı” olarak bilinen yapının, Roma- Pagan döneminde yapıldığı biliniyor. Anıt, Romalı at binicisi Lukuyanus isimli gencin erken yaşta ölümü üzerine yapılmıştır. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Bahar anıtın Romalı at binicisi Lukuyanus isimli gencin erken yaşta ölümü üzerine yapıldığını ve yapılan araştırmalarda yörede “Atkaya” ismiyle bilinen anıtın çevresinde at yarışlarının düzenlendiğini ve at yetiştirildiğini söyledi. “Kurtbeşiği Anıtı” olarak da bilinen bu anıtın 100 metre kuzeyinde, kaya üzerine oyulmuş at kabartması bulunmaktadır. At kabartmasının altında yer alan kaya üzerinde yer alan Grekçe yazılı kitabede yarış kuralları yazmaktadır
Bu kuralların bazıları ise şöyle belirlenmiş;
-Bir at birinci olduysa başka yarışlara katılamaz.
-Atın sahibi de yarışmada atı birinci olduysa ikinci atı katılamaz.
-Atın kendisi katılamadığı gibi sahibinin ikinci atı da katılamaz.
Prof. Dr. Hasan Bahar at yarışlarından bahseden kaynakların olduğunu, fakat kurallarını ve yapılışını anlatan böyle bir kaynak olmadığını Lukuyanus Anıtı’ndaki kitabenin, at yarışlarının kurallarını anlatan en eski kitabe olduğunu belirtti.
Bahar, bölgede Selçuklu ve Osmanlı döneminde de atçılık faaliyetlerinin bulunduğunu, Lukuyanus Anıtı’nın baktığı vadide cirit oyunları oynandığını sözlerine ekledi.
Pin It