Seyis; atların beslenmesinde, temizlenmesinde, günlük sağlık kontrollerinin yapılmasında görevli kişilere denir. Belirli bir ücret karşılığında atın tüm bakımı onların sorumluluğunda ve...

  • Atları tımarlar, eyerler, su ve yemlerini hazırlar.
  • Ahır temizliği yapar.
  • Yarış atlarını sabah akşam uzun yürüyüşlere çıkarır, binek yapar ve yarışa hazırlar.
  • Atların yarış sonrası bakım, beslenme ve temizliğini yapar

At sahibinin, Antrenörün yanında Seyislik mesleği de At ve At Yarışları için vazgeçilmez değerlerden biridir. Seyisler vazgeçilmezdir ama onlara yeteri kadar destek veriliyormu bu her zaman tartışılmıştır. 


SEYİSLERİN GÖZARDI EDİLEN İSTEKLERİ

Seyislerin sosyal yaşam alanları, yatacak yerleri, temizlik ihtiyaçlarını karşıladıkları yerlerin durumu ne ?

Seyislerin mesaisi haftada 7 gün olmasına rağmen, haftalık tatilleri olmamasına rağmen fazla mesai ücreti varmı ?

Seyislerin yıllık izin günleri nasıl hesaplanıyor ?

Seyislerin Maaşları verdikleri hizmete karşı tatmin edici durumdamı ? 

At sahipleri Seyislerin yaşadıkları yerlerde bir gün geçir deseler geçirirlermi ? 

Seyislerin en son Adana'da yaptıkları protestodan sonra, Seyis temsilcilerinin Yarış Atı Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği Yöneticileri ile yaptıkları görüşmede bir ortak görüşe varamamaları, yeni bir protesto olurmu sorusunu akla getirdi. 

SEYİSLERİN BEKLENTİLERİ NELER 

1-  1 Ata bakan Seyis için 4.500 TL Maaş

2-  2 Ata bakan Seyis için 5.500 TL Maaş.

3-  Pazar günü ve Dini Bayramlarda çalışılan süreler için fazla mesai ücreti.

4-  Attan düşerek sakatlanan veya vefat eden Seyis arkadaşlar için tazminat.

5- Seyislere tanınan sosyal hakların  (Yol, Yemek, Bayram Parası) günün şartlarına göre yenilenmesi. Dini Bayramlar için 1000 TL, Yol Ücreti 350 TL ve Yemek parası ödenmesi.

6-  At Sahibi Derneğine üye olmayan At Sahibinin yanına çalışan seyis için alınamayan Yıllık Kıdem Tazminatı hakkının sağlanması.

7-  Yaşam şartlarının iyileştirilmesi, kalınacak yerlerin, yaşam yerlerinin yeniden düzenlenmesi.

8-  Hipodromlarda Seyislere ait sağlık hizmetlerinin sağlanması.

Sonuç olarak Seyisler kendi sosyal haklarını istiyor ve bunun için mücadele ediyorlar. Her Seyis bir at sahibinin yanında çalıştığı için bu beklentileri sağlaması gereken muhatap ta baktıkları atın sahibi. Buna rağmen Yıllardır süregelen Yarış Atı ve Yetiştiricileri Derneğinin tavsiye kararı ile belirlenen ücreti At sahipleri seyislerine ödüyor. Fakat seyisler 2022 yılı için bu tavsiye kararını kabul etmiyorlar. 

NE YAPILMALI;

İletişim bozukluğundan kaynaklanan bu sorunları aşmanın çok zor olmadığı yönünde bir fikrimiz var. Yaşanan ekonomik güçlükler nedeniyle At Sahibi ile karşı karşıya gelmek, atını bırakmak zorunda kalmak istemeyen seyisler için bir arabulucunun tarafları ortak noktada buluşturması gerektiğini düşünüyoruz. Yıllardır olduğu gibi Yarış Atı ve Yetiştiricileri Derneği bu işe soyunurmu bilemiyoruz ama en doğrusu seyisleri muhatap kabul edip, onlara insanca yaşayacakları sosyal alanları sağlamak, insanca yaşayacakları maaşı kendilerine vermek diye düşünüyoruz.

Tarım Bakanlığımı veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımı her kimse, kim devreye girecekse girmeli, At Yarışlarının en büyük kanayan yaralarından biri olan Seyislerin tüm sorunları acilen çözülmeli, olay büyümeden, Camia zarar görmeden bu tatsızlık son bulmalı. 

Pin It