BYERLEY TURK SOYUNUN SON CHEF DE RACE AYGIRI, SOYUN DEVAMINDA BELKİ DE SON UMUDU INDIAN RIDGE’İN AYGIR OĞULLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME... 

Günümüze kadar 26 nesil oluşturan Byerley Türk’ün soyunun devamında en önemli isim olarak gözüken Indian Ridge’nin bu yılın başında hayata gözlerini yumması büyük kayıp oldu. Byerley Türk soyundan gelen son Chef De Race isim olan Indian Ridge’den sonra bu soy Chef De Race listesine yeni bir isim sokabilecek mi hep birlikte göreceğiz. Byerley Turk soyunu devam ettirebilecek nitelikte aygırların sayınsın günden güne azalması ve mevcut aygırların erkek taylarının çoğunun iğdiş edilerek koşturuluyor olması sebebiyle bu hafta Byerley Türk soyunun en son ve en önemli kilometre taşı olan Indian Ridge’in faal aygırlık yapan oğullarından bazılarını sizlere tanıtmaya çalıştım. Kim bilir belki Indian Ridge’nin iyi oğullarından biri de bizim ülkemizde aygırlık yaparken görmek nasip olur bize.

INDIAN HAVEN * INDIAN RIDGE – MADAME DUBOIS / LEGEND OF FRANCE
DP = 5–17–6–0–2 (30) DI = 5.00 - CD = 0.77


Yarış yaşamında start aldığı 7 koşudan 3 tanesini kazanan Indian Haven 2005 yılında İrlanda Ulusal Harasına aygırlık için alınmış bir isim. O da babası Indian Ridge gibi bu harada aşım yapıyor. 2000 yılında doğmuş olan Indian Haven 3 yaşında 119 Timeform puanına ulaşmış. Irısh 2000 Guineas ve Europan Free Handicap koşuları galibi olan bu isim 2006 yılında 6000 Euro bedelle aşım yapmış. İlk jenerasyon tayları 2006 yılında dünyaya gelen aygır henüz hara kariyerinin başında.
Indian Haven’ın Intermediate kategoride Chef De Race olan babası Indian Ridge sayesinde dozaj profilinde bu puan en yüksek değer. Yarış yaşamında kazandığı önemli koşular da 1400 ve 1600 metrelik koşular. Indian Haven’ın kısrak babası Legend Of France Classic kategoride Chef De Race olan ünlü Lyphard’ın oğlu. Indian Haven’ın pedigrisinde daha sonraki kuşaklarda Habitat (B), Crepello (P) ve Ballymoss (S) gibi Chef De Race isimler, kısrak babaları olarak karşımıza çıkıyor.
Baba hattı Indian Ridge, Ahonoora, Lorenzaccio, Klarion ve Clarion vasıtası ile 6. kuşakta Djebel’e uzanan Indian Haven’ın annesinin babası olan Legend Of France’ın pedigrisi, kısrak babası Primera vasıtası ile My Babu’ya uzanıyor. My Babu da Clarion gibi bir Djebel (I) oğlu olduğuna göre Indian Haven Byerley Türk soyunun bu ünlü Chef De Race’i üzerine 6*6 akraba olmakta.

NAMID * INDIAN RIDGE – DAWNSIO / TATE GALLERY
DP = 2–16–2–0–0 (20) DI = 19.00 CD = 1.00


Yarış yaşamında start aldığı 9 koşuda 5 kez kazanırken 2 kere ikinci ve 2 kere de üçüncü olan Namid 128 Timeform puanına ulaşmış bir isim. 1996 doğumlu olan Namid, Prix de l'Abbaye de Longchamp Majestic Barriere (Fr-G1) 1000m, Tote Account "Phone Now" Flying Five (Ire-G3) 1000m, Weatherbys Ireland Greenland Stakes (Ire-G3), 1200m ve LR Cork Sprint 1200m gibi koşular kazanmış. 2001 yılında haraya alınan Namid, İrlanda’da bulunan Rathbarry Stud’da aşım yapmakta. Namid’in sahalara gelen 3 jenerasyon taylarından göze çarpan isimler ise şöyle: Blue Dakota, Resplendent Glory, Curtail, Midris, Northern Empire, Gallery Girl, Namaya...
Namid’in kısrak babası Tate Gallery bir Northern Dancer oğlu. Namid’in annesi Dawsino Namid’den başka yine Indian Ridge’den Noelani isimli bir dişi tay vermiş bu tay da 11 startta 3 kez kananmış ve 3 kez de ikinci olmuştur. Dawsino 8 No’lu kısrak familyasına mensup bir isim. Indian Ridge’nin Northern Dancer soyundan gelen kısraklarla başarılı eşleşmeler yaptığını görüyoruz.
Namid İlk jenerasyon tayları koşan aygırlar sıralamasında 2004 yılında, İngiltere ve İrlanda kapsamında 23, Avrupa’da ise 26 kazanan isimle listede ilk sırada yer almış. Dansili, Giant's Causeway, Montjeu, King’s Best, Monashee Mountain gibi isimleri bu kategoride geride bırakmıştır. 2005 yılında ise 2. jenerasyon tayları koşan ve İrlanda ile İngiltere’deki yarışları kapsayan aygırlar listesinde, 44 koşan tayından 16 tanesinin toplamda kazandığı 21 yarış ile listede ilk sırada yer almıştır. Bu listede de birçok önemli ismin önünde ilk sırada olduğunu görüyoruz. 2005 yılında 71 koşuda 49 kazanan isimle önemli bir istatistiği de yakalayan Namid’in pedigrisinde ise Djebel (I) üzerine akrabalık 6*7 şeklinde.

MUNIR * INDIAN RIDGE – AL BAHATHRI / BLUSHING GROOM
DP = 7–16–5–0–2 (30) DI = 5.67 - CD = 0.87


Yarış yaşamında start aldığı dokuz koşudan 3 tanesini kazanan Munir bir kez de ikinci olmuştur. Kazandığı önemli koşular arasında Challenge S. (GB-G2)1400m, Greenham S. (GB-G3) 1400m olan safkan 1998 yılında doğmuş bir isim. 2002 yılında haraya alınan Munir, 2006 yılında 4.500 Euro bedelle aşım yaptı. İtalya’da Allevamento di Besnate’de hara görevini sürdüren Munir yarış yaşamında 118 Timeform puanı elde etmiş bir isim.
Munir’in annesi Al Bahathri 3 yaşlılığında şampiyon miler seçilmiş bir isim. Start aldığı 12 yarışta 6 kez kazanan kısrak ayrıca 2 ikincilik ve 1 üçüncülük elde etmiş. Irish 1000 Guineas-G1 (IRE) koşusunu kazanırken, aynı koşusun İngiltere versiyonu olan 1000 Guineas-G1 (ENG) (Bizdeki Gr.I Dişi Tay Deneme Koşusu) koşusunda ikinci olmuştur. Al Bahathri ünlü Chef De Race ve Nasrullah hattının önemli kollarından birini oluşturan Blushing Groom’un (B-C) kızıdır. Al Bahathri ayrıca 2000 Guineas S. (GB-G1) 1600m, Champion S. (GB-G1)2000m koşuları galibi Haafhd’nin de annesidir.

DOMEDRIVER * INDIAN RIDGE – NAPOLI / BAILLAMONT
DP = 4-16-6-0-0 (26) DI = 7.67 CD = 0.92


Yarış yaşamında 21 kez start alan Domedriver 6 kez kazanırken, 5 kez ikinci ve 3 kez de üçüncü olmuştur. 1998 doğumlu bir safkan olan Domedriver Indian Ridge’nin Gr.1 Breeders Cup Mile koşusunu kazanan iki tayından biridir. Domedriver bu koşuyu kazanırken Rock Of Gibraltar’ı geride bırakmayı başarmış. İlk kez 2004 yılında haraya alınan aygır 2006 yılında 9000 Euro bedelle aşım yapmış. Hernando, Selkirk, With Approval gibi isimlerin de bulunduğu İngiltere’deki Lanwades harasında bulunan Domedriver’ın ilk jenerasyon tayları bu yıl sahalara gelmekte.
Domedriver Alibhai’nin (C) oğlu Trafic Judge üzerine 5*5 akraba bir isim. Annesi Napoli temeli Byerley Türk’e uzanan 8 No’lu kısrak familyasına mensup bir kısrak. Domedriver’ın kısrak babası olan Baıllamont ise ünlü Chef De Race Blushing Groom’un (B-C) oğlu. Domedriver’ın ikinci annesi Bella Sonera Northern Dancer’ın ünlü oğulları El Gran Senor ve Try My Best ile öz kardeş. Pedigrisine önemli kısrak babalarını gördüğümüz Domedriver henüz sekiz yaşında genç bir aygır. Demodriver’ın Niniski’nın kızı Allegra, Cozzone’nin kızı Condolezza, Hernando’nun kızı Hertha, Northern park’ın kızı Kiruna gibi isimlerden olan 2005 doğumlu tayları önümüzdeki yıl start almaya başlayacak.

NICOBAR * INDIAN RIDGE – DUVHESS OF ALBA / BELMEZ
DP = 1-16-1-2-0 (20) DI = 7.00 CD = 0.80


36 kez start alan Nicobar bu koşulardan 7 tanesini kazanırken 3 kez de ikinci olma başarısı göstermiş. 1997 doğumlu olan Nicobar ilk olarak 2000 Euro bedelle aşım yapmak üzere 2005 yılında haraya alınmış. İrlanda Fonthill Stud yetiştirmesi olan Nicobar, Fransa’da Haras de la Haie Neuve’de hara görevini sürdürmekte. İlk jenerasyon tayları 2007 yılından itibaren sahalara gelecek Nicobar’ın.
Nicobar’ın annesi Duchess of Alba El Gran Senor’un oğlu Belmez ile Blakeney’in kızı Juliette Marny’den olma bir isim. Nicobar’da da kısrak baba hattının Northern Dancer’a dayandığını görüyoruz. Bunun yanında Nicobar’ın annesinin babası yani ikinci kısrak babası olan Blakeney ise Byerley Türk hattına mensup bir isim ve ülkemizde verdiği başarılı tayları ile hatırladığımız Castle Rising’in babası. Blakeney babası Hethersett vasıtası ile High Lupus’a oradan da Djebel’e (I) uzanan bir baba hattına sahip. Dolayısıyla İndian Ridge’nin oğullarının hepsi baba hattından altıncı kuşakta Djebel’e ulaştığına göre Nicobar da Djebel üzerine 6*6 akraba olmaktadır.

DEFINITE ARTICLE * INDIAN RIDGE – SUMMER FASHION / MOORESTYLE
DP = 0–16–0–1–1 ( 18 ) DI = 8.00 - CD = 0.72


1992 Doğumlu olan Definite Article yarış yaşamında 11 kez start almış ve bunların 5 tanesini kazanırken bir kerede ikinci olmuştur. Kanadığı önemli koşular National S.-G1 (IRE), Hotel Conrad Silver Stakes (IRE), Moorsbridge Stakes (IRE), Tattersalls Gold Cup -G2 (IRE) koşularıdır. İlk kez 1997 yılında haraya alınan Definite Article, İrlanda’da Morristown Lattin Stud harasında aşım yapmaktadır. Kris Kin, Desert Style, Distant Music gibi aygırlarla aynı harada olan Definite Article 2006 yılı aşım 8000 Euro bedelle aşım yaptı.
Definite Article İndian Ridge ve onun babası Ahonoora vasıtası ile uzandığı Lorenzaccio ismine anne hattında da ikinci annesi My Candy vasıtası ile uzanır. Bu sayede pedigrisinde Lorenzaccio üzerine 3*3 akrabalık meydan gelir. Definite Article’nin kısrak babası olan Moorestyle yarış yaşamı çok parlak bir isim. Hara kariyeri çok kısa süren ve aygırlık için erken denilecek bir yaşta ölen Moorestyle ülkemizin eskimeyen aygırlarından ve şimdilerde kısrak babası olarak kendini gösteren Lockton’un da babasıdır.
Altınyıl, Başak Sultan, Bayramderelikız, Black Type, Capable, Dartıcleshore, Karadut, Limyra, Sarı Salkın, Segi, Torabora isimli safkanlar ülkemizde sahalara gelen Definite Article taylarıdır. Bunlardan Dartıcleshore Türkiye’de kazandığı 9 birincilikten sonra tekrar yurtdışına satılmıştır.
Definite Article’ın yurtdışındaki başarılı yavruları arasında ilk sırada Vinnie Roe isimli tayı gelir. 13 yarış kazanan bu isim 2400 ile 3100 metreler arasında başarılı olmuş bir stayer. 2800 metre Gr.1 Irish St. Leger galibi olan bu isim aynı koşuda başka bir yıl ikinci olmuş. Kazandığı diğer önemli koşular ise Prix Royal Oak (Fr-G1)3100m, Challenge Stakes (Ire-listed) 2800m, Ballycullen Stakes. (Ire-listed) 2800m, Ballyroan Stakes. (Ire-Listed) 2400m koşularıdır. Vinnie Roe İrlanda’da Grance Stud’da aygırlık yapacaktır.

GREY EMINENCE * INDIAN RIDGE – RAHAAM / SECRETO
DP = 6–19–5–0–0 (30) DI = 11.00 - CD = 1.03


1997 Doğumlu olan Grey Eminence ilk kez 2004 yılında haraya alınmış. Güney Afrika’da Southford Stud’da aşım yapan aygırın 2007 aşım bedeli 5000 (rands) olarak açıklanmış. Pearl Grey ve Sir Lancelot 2006 yılında satışa sunulan taylarından ikisi.
Grey Eminence’nin annesi Rahaam bir Secreto kızı ve dolayısıyla Northern Dancer hattından gelen bir kısrak. Rahaam ünlü Native Dancer (I-C) üzerine 4*4*4 akraba bir isim. Grey Eminence Northern Dancer’ın oğlu olan Secreto dışında Mr. Prospector (B-C), Dr. Fager (I), Native Dancer (I-C) ve My Babu (B) gibi kısrak babalarına sahip. Grey Eminence ayrıca Djebel üzerine 6*7 akraba bir isim.

LEGAL JOUSTING / INDIAN RIDGE – IN ANTICIPATION / SADLERS WELLS
DP = 3–18–10–5–0 (36) DI = 2.60 - CD = 0.53


Yarış yaşamında İrlanda ve Kuzey Amerika’da start alan safkanın grup yarışlarda plaseleri mevcut. Start aldığı 20yarışta 2 kez kazanırken 7 kere de ikinci olmuş. İlk kez 2005 yılında haraya alınan Legal Jousting Kanada’da Kingsgate Stud’da aşım yapmaktadır. 2007 yılı için açıklanan aşım bedeli 2000 Kanada doları olan Legal Jousting 1997 doğumlu bir isim ve Indian Ridge’nin genç aygır oğullarından biri.
Legal Jousting’in annesi In Anticipation Classic ve Solid kategoride Chef De Race olan ve kısrak babası olarak da ün yapan Sadlers Wells’in kızı. Bu isimde de karşımıza kısrak baba hattı olarak Northern Dancer çıkıyor. Bunun yanında Legal Justing’in pedigrisinde ikinci ve üçüncü kısrak babaları olarak Mr Prospector’un oğlu Fappiano (I-C) ve Ribot’un oğlu Graustark (C-S) isimli Chef De Race isimleri ile karşılaşıyoruz. Legal Jousting’in annesi In Anticipation 1 No’lu kısrak familyasına mensup bir isim ve 1 No’lu kısrak familyasının temeli de Byerley Türk’e uzanıyor. Legal Jousting ayrıca Djebel (I) üzerine 6*7 akraba bir isim.

TUBLEWEED RIDGE / INDIAN RIDGE – BILLIE BLUE / BALLAD ROCK
DP = 1-17-0-0-0 ( 18 ) DI = Inf CD = 1.06


1993 doğumlu olan Tubleweed Ridge yarış yaşamında 53 kez start almış bir isim. Bu koşularda 10 kez birincilik elde eden safkan, 9 kez ikinci, 8 kez üçüncü ve 5 kez de dördüncü olmuş. Kazandığı koşulardan 5 tanesi Gr.III seviyede olan Tubleweed Ridge’in yarış kazandığı mesafeler ise 1000 ile 1400 metreler arası. İlk kez 2003 yılında haraya giren safkan İngiltere’de Elsenham Stud’ta aygırlık yapmakta. 2006 yılında 2000 Sterlin bedelle aşım yapmış.
Tubleweed Ridge’nin annesi Billie Blue, Nasrullah soyundan gelen Ballad Rock’ın kızı. Billie Blue aynı zamanda Nasrulah (B) üzerine 4*5*5 ve Bull Lea (C) üzerine 5*5*4 akraba bir isim. Tubleweed Ridge’nin 2004 doğumlu ilk jenerasyon tayları bu yıl sahalara gelmekte.

INDIAN ROCKET * INDIAN RIDGE – SELVI / MUMMYS PET
DP = 4-16-0-0-0 (20) DI = Inf CD = 1.20

Indian Rocket 1994 doğumlu bir safkan ve yarış yaşamında 24 kez start almış bir isim. Bu yarışlardan 7 tanesini kazanan Indian Rocket, 2 kere ikinci ve 6 kere de üçüncü olmuş. İki yaşındayken 1200 metrelik Mill Reef Stakes’i Nevbury’de saha rekoru kırarak kazanan safkan, yine 1200 metrelik Ripon Champion Trophy’i iki yaşındayken kazanmış. 4 yaşında ise 1000 metrede Churchill Downs Turf Sprint Stakes’i kazanan Indian Rocket 2000 yılında haraya alınmış. Fransa’da Haras des Faunes’da hara görevini yapan aygır 2006 yılında 2000 Euro bedelle aşım yapmış.
Indian Rocket Nasrullah’ın Chef De Race oğlu Grey Sovereign (B) üzerine 5*4 ve Skymaster ve Matador’un babaları Golden Cloud üzerine 5*5 akraba bir isim. Indian Rocket’ın annesi Selvi süratiyle ünlü bir hattan gelen Mummys Pet kızı. Indian Rocket’ın kısrak babalarına baktığımızda ise 4. kısrak babası olarak karşımıza My Babu (B) çıkıyor. My Babu Intermediate kategoride Chef De Race olan Djebel’in oğlu ve Indian Rocket anne hattındaki My Babu vasıtası ile Djebel üzerine 6*6 akraba olmakta.
Rubr Rocket, Sounds Simla gibi isimler ise Indian Rocket’ın sahalarda başarılı olan tayları arasında göze çarpan isimler.

Indian Ridge’nin Compton Place, Cameron, Ben’s Ridge, Embody, Fumo Di Londra, Handsome Ridge, High Piched, Kierkegaard, Luna Ridge, Snow Kid gibi aygır oğulları da olduğunu geçen haftaki yazımızdaki listede göstermiştik. Relaxed Gesture, Lingari, Sleeping Indian, Imperial Stride, Tahreeb gibi isimler ise halen sahalarda mücadele eden ve başarılı sonuçlar almış oğulları olarak öne çıkanlar. Bakalım Byerley Türk soyu hangi isim ya da isimlerle sürecek ya da sürecek mi...?


Erhan Gökbayrak

Pin It