BYERLEY TURK HATTININ SON CHEF DE RACE İSMİ INDIAN RIDGE’NİN YARIŞ SAHALARINDAKİ İĞDİŞ EDİLMEMİŞ OĞULLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME... 


* IMPERIAL STRIDE * INDIAN RIDGE – PLACE DE L'OPERA / SADLER'S WELLS DP = 4–16–8–4–0 (32) DI = 3.00 - CD = 0.63
Cliveden Stud yetiştirmesi olan Imperial Stride Godolphin ekürisi adına koşan bir safkan. 2001 yılında doğan safkan bugüne dek olan yarış yaşamında start aldığı 13 koşunun 7 tanesini kazanmayı başarmış. Timeform puanı 127 olan bu Indian Ridge oğlunun kazandığı önemli koşular içinde Scottish Derby (Gr.II ), September Stakes (Gr. III) koşuları sayılabilir. Çim piste start alan bir isim olan Imperial Stride’ın önemli başarıları çoğunlukla 2400 metrelik yarışlarda. Toplamda 155.962 sterlinlik bir kazancın sahibi.
Indian Ridge’nin birçok başarılı aygır oğlunda gördüğümüz gibi Imperial Stride’ın kısrak babası da Northern Dancer hattından gelen bir isim. Classic ve Solid kategoride Chef De Race olan Sadlers Wells. Imperial Stride ilk beş kuşakta, Legend Of France, Habitat (B) ve Crepello (P) gibi kısrak babalarına sahip bir isim. İkinci kısrak babası Legend Of France Classic kategoride Chef De Race olan Lyphard’ın oğlu. Lyphard da Northern Dancer’ın oğlu olduğuna göre, Imperial Stride’ın annesi Place De L’opera Northern Dancer üzerine 2*4 yakın akraba olmakta. Indian Ridge ile uyumlu olan Northern Dancer kanı anne hattında iki farklı koldan gelmesi ve bu iki koldaki isimlerin (Sadlers Wells – Lyphard) de Classic kategoride Chef De Race olmaları Imperial Stride’ın 2400 metrelik yarışlardaki başarısını açıklayan soy faktörlerinin naşında gelmekte.
Place De L’opera yine Indian Ridge’den 1998 doğumlu High Pitched isimli bir tay daha vermiş. Yarış yaşamında 10 kez start alan bu High Pitched da Cliveden Stud yetiştirmesi bir isim. Indian Ridge’nin aygır olarak denen oğullarından biri olan High Pitched, start aldığı 10 yarışta 5 kez kazanırken, 2 kere ikinci ve 1 kere de üçüncü olma başarısı göstermiş.

* LINGARI * INDIAN RIDGE – LIDAKIYA / KAHYASI
DP = 1–16–3–2–0 (22) DI = 5.29 - CD = 0.73


The Aga Khan's Studs yetiştirmesi olan Lingari yarış yaşamında bugünde dek start aldığı 9 koşuda 6 kez birinci olurken bir kez de üçüncü olmuş. 380.000 USD civarında kazanç elde eden safkan 2005 yılında İngiltere’de Superior Mile’ı kazandıktan sonra 2006 yılında önce Dubai’de Gr. III Dubai al Rashidiya sonra da Almanya’da Gr. II Goldene Peitsche koşusunu kazanmış. Çimci bir miler olan Lingari’nin şimdiki sahipleri ise James Atkinson ve Peter Walichnowski. Lingari 2002 doğumlu bir safkan.
Lingari’nin kısrak babası Kahyası da Northern Dancer soyundan gelen bir aygır. Bizim ülkemizde şimdilerde adını kısrak babaları listesinin en üstünde gördüğümüz Barbar’ın da babası olan Ile De Bourbon’un oğlu olan Kahyası, Ile De Bourbon’un babası olan Nijinsky (C-S) vasıtası ile Northern Dancer’a uzanan bir soya sahip. Lingari’nin pedigrisinde ilk beş kuşaktaki diğer kısrak babalarına baktığımızda ise ikinci kısrak babası olarak ülkemizde bir dönem aygırlık yapan ve sahalarımıza Lovely Doyoun, Nikoş, Bucknell gibi başarılı kısraklar hediye eden Doyoun’u görüyoruz. Diğer iki kısrak babası ise bu alanda önemli isimler büyük kalpli aygır Alleged ve Caro (I-C).

* RELAXED GESTURE * INDIAN RIDGE – TOKEN GESTURE / ALZAO
DP = 1–17–8–0–0 (26) DI = 5.50 - CD = 0.73


2001 doğumlu olan Relaxed Gesture Moyglare Stud Farm yetiştirmesi bir isim ve aynı hara adına koşuyor. Moyglare Stud atçılığa, Be My Guest, Bikala, Brief Truce, Big Shuffle, Irish Bid, Dance Desing gibi isimler kazandırmış bir hara. 2003 yılında başladığı yarış yaşamında bugüne dek 18 kez start alan safkanın bu koşularda 4 birinciliği, 6 ikinciliği ve 3 tane de üçüncülüğü var. Toplamda 1.593.575 Usd kazanç elde eden Relaxed Gesture Gr.I Canadian İnternational Stakes galibi bir isim. Gr. I Manhattan Handicap’ta geçtiğimiz yıl ve bu yıl ikinci olan Relaxed Gesture’nin Gr. I Sword Dancer İnv. koşusunda yine ikinciliği mevcut. İndian Ridge’nin bu başarılı oğlu Grup koşularda birçok kez plase yapmış bir isim.
Relaxed Gesture’nin annesi de Moyglare Stud Farm yetiştirmesi bir isim ve yarış yaşamında içlerinde Gr.III düzeyinde bir koşu da olan 4 yarış birincisi. Token Gesture, ülkemizde de Bebecik, Zişan, Alra, Teo gibi kısraklarıyla tanıdığımız Alzao’nun kızı. Alzao da babası Lyphard (C) vasıtası ile Northern Dancer’a ulaşan bir isim. Yine başarılı bir Indian Ridge tayında anne hattının Northern Dancer’dan gelen bir isim olduğunu görüyoruz.
Relaxed Gesture’un ilke beş kuşaktaki kısrak babalarına baktığımızda ise Alzao’dan sonra ikinci kısrak babası olarak 1977 Fransa şampiyon iki yaşlı tayı Super Concorde ve Classic kategoride Chef De Race olan büyük kalpli aygır Prince John ile Petition’un (I) oğlu Day Court isimleri ile karşılaşıyoruz. Relaxed Gesture’un annesi Token Gesture’un Sadlers Wells, Cadeaux Genereux, Machiavellian gibi kaliteli aygırlardan da tayları var ama içlerinde en başarılı isim İndian Ridge’den verdiği Relaxed Gesture.

* SLEEPING INDIAN * INDIAN RIDGE – LAS FLORES / SADLERS WELLS
DP = 4–18–8–6–0 (36) DI = 2.60 CD = 0.56


2001 doğumlu bir Indian Ridge oğlu olan Sleeping Indian yarış yaşamında bugüne dek start aldığı 12 koşuda 6 kez kazanma başarısı gösterirken, 2 kere de ikinci olmuş. 3 Yaşında İngiltere’de Jhon Ben Marshall Satakes’i kazanan Sleeping Indian, 4 yaşında yine İngiltere’de Gr. III Hungerford Stakes ve John of Gaunt Stakes’i kazanma başarısı göstermiş. Bu yıl Gr.II Challenge Stakes ve Dubai Duty Free Cup koşularını kazanan safkan 454.295 USD kazanç elde etmeyi başarmış.
Sleeping Indian’ın annesi Las Flores bir Sadlers Wells (C-S) kızı. Las Flores Northern Dancer soyundan gelen bir kısrak olmasının yanında aynı zamanda Northern Dancer’ın dedesi olan ünlü aygır Nearco (B-C) üzerine 4*4 akraba bir isim. Las Flores Sleeping Indian’dan başka yine Indian Ridge’den Spanish Spur isimli bir erkek tay daha vermiş. 1998 doğumlu olan Spanish Spur yarış yaşamında aldığı 25 startta 5 kez kazanma başarısı gösterirken, 7 kere ikinci ve 3 kez de üçüncü olmuş.
Sleeping Indian ilk beş kuşakta Sadlers Wells’ten başlayarak çok kaliteli kısrak babalarına sahip bir isim. İkinci kısrak babası Nasrullah’ın oğlu olan ve 77 sınıf koşu galibi tay veren Nashua (I-C). Üçüncü kısrak babası ise Solid kategoride Chef De Race olan Tantime ve 4 isim olarak da Man O’War’un torunu Relic. Sleeping Indian hem Stakes koşu galibi olması hem de anne hattının çok önemli isimlerden oluşuyor olması ile ilerde aygırlık yapabilecek potansiyele sahip görünüyor.

* PERTOGLYPH * INDIAN RIDGE * MADAME DUBOIS / LEGEND OF FRANCE
DP = 5–17–6–0–2 (30) DI = 5.00 - CD = 0.77


Indian Ridge’nin oğlu Peroglyph Cliveden Stud yetiştirmesi bir isim. Henüz iki yaşında olan safkan Nottingham’da 14 atın katıldığı bir yarış koştu ve üçüncü bitirdi. Godolphin ekürisi tarafından satın alınmış olan tay Indian Ridge’nin aygır oğullarından Irısh 2000 Guineas galibi Indian Haven ile öz kardeş.
Madame Dubois yarış yaşamında start aldığı 8 koşuda 5 birincilik elde etmiş bir isim. Kazandığı bu beş koşudan 2 tanesi Gr. II düzeyinde. Imperial Stride’ın ikinci kısrak babası olan Legend Of France Pertoglyph’in kısrak babası olarak karşımıza çıkıyor. Legend Of France, Classic kategoride Chef De Race Lyphard’ın (C)oğlu ve dolayısıyla Petrogylph’in anne soyu da Northern Dancer’dan (B-C) geliyor.

* SLAPPER * INDIAN RIDGE / DANIELLA GRASSI / BOUND FOR HONOUR
DP = 1–18–3–0–2 (24) DI = 5.86 - CD = 0.67

Slapper Indian Ridge’nin İtalya’da koşan ve 1500 metre mesafede iki yarış kazanmış bir isim. Premio Giuseppe de Montel ve Prmio Pisa koşularında birinci olurken 1600 metrelik Premio Parioli’de üçüncü olmuş. Slapper 2002 doğumlu bir isim.

Slapper’ın annesi Danıella Grassi, Bound For Honour’ın kızı. Yarış yaşamı Fransa’da olan Bound For Honour ise bir başka Chef De Race isim Danzig’in (I-C) oğlu. Danzig de Northern Dancer’ın oğlu olduğuna göre Slapper’ın anne hattı da Northern Dancer (B-C) soyundan gelmekte. Ayrıca Slapper’ın annesi Daniella Grassi de Northern Dancer’ın dedesi ünlü Nearco (B-C) üzerine 5*5 akraba bir isim.

* HAAJES * INDIAN RIDGE – IMELDA / MANILA
DP = 2–16–7–0–3 ( 28 ) DI = 3.31 - CD = 0.50


Indian Ridge’nin 2004 doğumlu olan bu tayı 2005 yılı İrlanda Goffs satışlarında yearling olarak 210.000 Euro bedelle Hamdan Al Maktoum’un Shadwell harası tarafından satın alındı.
Satışlarda ortalama fiyatın 108,818 Euro olduğu düşünülürse bu tayın ortalamanın epey üzerinde bir fiyatla satıldığını görüyoruz.
Safkanın annesi Imelda ülkemizde aygırlık yapan Manila’nın Amerika’da doğan kızlarından biri. Henüz ülkemizde yurt dışındaki yavruları kadar başarılı taylar veremeyen Manila, Classic kategoride Chef De Race olan Lyphard’ın oğlu ve dolayısıyla bu tayın anne hattı da Northern Dancer’dan geliyor. Imelda ayrıca Northern Dancer’ın dedesi Nearco üzerine 5*5*5 akraba bir isim.

* TAHREEB * INDIAN RIDGE – NATIVE TWINE / BE MY NATIVE
DP = 0–16–2–0–0 ( 18 ) DI = 17.00 - CD = 0.89


Haras De Bois Carrouges da yetiştirilen İndian Ridge’nin bu oğlu 2001 doğumlu bir isim. Skymaster üzerine 4*5 akraba olan Tahreeb 2001 yılında 81.000 gns. bedelle foal olarak satılmış. Ahmed Al Maktoum’un sahibi olduğu Tahreeb yarış yaşamında start aldığı 12 koşuda 3 kez kazanırken, 3 kez ikinci ve 2 kez de üçüncü olmuş bir isim. Almanya’da Gr. III Grosser Preis der Wirtschaft koşusunu 1750 metrede kazanan safkan, İngiltere’de 1600 metrede Heron Stakes’i kazanmış.
Tahreeb’in annesi Native Twine 1987 doğumlu bir kısrak ve 18 koşuluk yarış yaşamında 5 birinciliği, 4 ikinciliği var. Babası Be My Native vasıtası ile bu hat Our Native’e oradan da Exclusive Native vasıtası ile Native Dancer’a uzanıyor. Tahreeb’in anne hattında Northern Dancer yok.

* IL PATARA * INDIAN RIDGE – WILD BLUEBELL / BULEBIRD
DP = 1–17–2–0–0 (20) DI = 19.00 - CD = 0.95


2001 doğumlu olan İl Patara start aldığı 4 yarışta 1 kez kazanırken iki kere de üçüncü olmuş. İl Patara Byerley Türk hattının unutulmaz isimlerinden ünlü kır safkan The Tetrarch’ın da 1914 yılında bulunduğu Ballylinch Stud’ta yetiştirilmiş.
İl Patara’nın annesi Wild Bluebell bu safkandan başka 1997 yılında Indian Ridge’den Wild Floridian isimli bir kısrak ve 2002 yılında da yine Indian Ridge’den Drive Me Wild isimli bir erkek tay vermiş. Wild Bluebell Bluebird’ün kızı. Bluebird de babası Storm Bird vasıtası ile Northern Dancer’a ulaşan bir soya sahip. Dolayısıyla İl Patara’nın da anne hattı Northern Dancer soyundan gelmekte.

İndian Ridge’nin hali hazırda koşan tayları içinde başarılı olan isimlere baktığımızda ağırlıklı olarak anne hattı Northern Dancer soyundan gelen kısraklardan olma taylarının ön plana çıktığını görüyoruz. Northern Dancer kızlarının, Northern Dancer kanı taşımayan aygırlar ile çok zaman başarılı sonuçlar verdiğini Indian Ridge taylarına göz atarken de görmüş olduk. Bunun yanında Indian Ridge’nin tüm taylarını göz önüne aldığımızda aygırın Nasrullah hattından gelen kısraklarla da başarılı taylar verdiğini görüyoruz.

* İndian Ridge’nin 2004 doğumlu yearling olarak satılan erkek tayları.

TAYIN ANNESİ *KISRAK BABASI* SATIN ALAN* SATIŞ BEDELİ
Badrah (USA) *Private Account *William McKey *200.000 Euro
Imelda* Manila *Shadwell Stud* 210.000 Euro
Kyka *Blushing Jhon *John Ferguson *360.000 Euro
Lady Windley *Baillamont *John Ferguson *190.000 Euro
Miss Mistletoes *The Minstrel *Tenan/Pelletan Agent * 20.000 Euro

* İndian Ridge’nin 2005 doğumlu yearling olarak satılan erkek tayları.

TAYIN ANNESİ *KISRAK BABASI*SATIN ALAN *SATIŞ BEDELİ
Brief Lullaby (IRE) *Brief Truce *Warren John *125.000 Euro
Dundel (IRE)*Machiavellian *Cole P F I *160.000 Euro
Half-Hitch (USA) *Diesis *Derryluskin Stud *160.000 Euro
Summer Spice (IRE) *Key Of Luck *Weld Dermot * 65.000 Euro

İndian Ridge aygır olan, şimdilerde yarış yaşamı devam eden ve sahalara gelip başarılı olacak tayları ile Byerley Türk hattının devam edip etmemesinde en büyük rolü oynayacak isim. 2006 yılı başında ölen bu değerli aygırın yerini doldurabilecek ve Byerley Türk soyunun devamını sağlayacak bir isim olacak mı hep birlikte göreceğiz...

Erhan Gökbayrak

Pin It