Atın Altlığı

Atın sağlığı ve refahı, sağlıklı akciğerlere dayanmaktadır. Ahırdaki kötü hava şartları atlarda ve onlarla uğraşan insanlarla solunum hastalıklarının nedeni olabilmektedir.

Altlık Seçimi

Atın yatağının malzeme seçimi etkileyen unsurlar kişisel zevk, maliyeti, bulunabilirlik ve nasıl bir ata beslediğinize bağlıdır. Altlığı emici, tozsuz, küfsüz, destekleyici, kolay kullanılabilir ve sorunsuz ortadan kaldırılabilecek bir malzemeden oluşmalı. Altlığın seçimi iyi havalandırılmış, iyi drenaja sahip olan bir ahır kadar önemlidir.

Toz

Ahırdaki toz rahatsız edici, alerjiye neden ve hastalıkları taşıyıcı olabilmektedir. Her toz zerreciği birkaç problem barındırabilir. Toz iki grupta ayırt edilebilir; Toz ve alerjiye neden olan zerrecikler “Şu can sıkıcı toz” solunum sistemi rahatsız edici parçacıklar barındırmaktadır. Alerjiye neden olan unsurlar ise mantar sporları, polen ve uyuz böceklerin dahilindedir. Tozun herhangi bir hastalığı tetiklemesi solunum yoluna giden miktarına bağlıdır. Tozun solunum yolunda kalması veya atılması taneciğin şekli ve ebadına bağlıdır. Parçalar ne kadar küçük olursa o kadar kolay alt solunum yollarına ulaşabilmektedir.

Küf

Bitkilerimiz yetiştirildiği tarlalarda birçok küf mantar türleri bulunmaktadır. (özellikle saman). Bu küf türlerin (tarla küfü) sporları büyük olunca alt solunum yoluna ulaşma olasılığı pek düşüktür. Asıl tehlikeli küf sporlar küçük olanlardır. Bunlar genelinde nemli halde balyalanmış paketli ürünler ve altını değişmeyen yerlerde bulunmaktadır. Malzemenin nemli olması küfün hareketli ve ortam derecesinin yükselmesine bağlıdır. Nemli ve sıcak ortam küfler için ideal bir ortam yaratarak onların hızlı çoğalmasını sağlamaktadır. Bu tür küflerin sporları; çok küçük ve akciğerin en derin noktasına kadar ulaşabilmektedir.

Amonyak

Amonyak ahırlarda bilinen rahatsız edici sorunlar arasında yer almaktadır. Amonyak atın idrarından ve dışkısından gelmektedir. Organik maddeleri çökerten bakteriler yaptıkları iş esnasında amonyak üretmektedir. Amonyak akciğerin temizlik işlevini engellemektedir. Amonyak aynı zamanda küf sporların üretimini artırabilmektedir. Ahırları temizlerken havadaki amonyak seviyesi geçici yükselebilir. Ahır temizlik esnasında, atı ahırda bırakılırsa onun çok toz ve amonyağa maruz kalmasının nedenidir. Zemin ne kadar emiciyse havadaki amonyak seviyesi o kadar az olur. Ahırda amonyak kokusu varsa hemen harekete geçilmelidir.

Ahırla İlgili Öneriler

  • At yere yakın bir noktada yemlenmeli, kaba yem ve yemi nemlendirmeli gerekirse daha az tozlu başka bir kaba yem kullanılmalıdır.
  • Temizlik yaparken at dışarı çıkartılmalı.
  • Ahırın avlusu temizlenirken su ile ıslatılmalı.
  • Yüksek kalitede altlık kullanılmalı (mesela kaba talaş, sap halinde saman) ve her gün ahır temizlenmeli
  • Her mevsim için havalandırma ayarlanmalı (gerekirse aspiratör tutulmalı)
  • Atın dışarıda kalma süresini uzatın, dolayısıyla atın ahırdaki kalma süresini kısaltılmış olursunuz.

Çeviri: Marcus Peters, Hüseyin Işık makale: By Susan Raymond Equine Research Centre Guelph, Ontario, Canada

Pin It