İlk Yapmanız gereken şey atınız ne kadar ağır olduğunu tespit etmektir . Bunun için en uygun araç tabii ki terazidir . Benim gibi , evde 1000 kglik terazi bulunduramıyorsanız , basit bir ölçme hesaplanma yöntemi da bizim gibiler için mevcuttur . Sizi gereken şeyler 2 mlik bir parça ip , bir tane hesap makinesi (kağıt kalem de olur), ve bir tane metre . İpi, atınızın cidagosunun üzerinde kolan kayışının geçen çukur bölgesinden geçerek vücudun çevresini ölçüyorsun , mesela 152 cm . Bundan sonra göğüsün en öndeki noktasından Poposunun en son noktasına kadar iple ölçüyorsun , mesela 145 cm. Şimdi Birinci ölçü kendinle çarpıyorsun ve çıkan rakamın üstüne uzunluğu çarpıyorsun . Bizim örnek de bu iş şöyle görünür 152 x 152 x 145 = 3350080 . Bu rakamı sabit olan 11600 rakamla bölüyorsun 3350080 / 11600 = 288,8 . Demek küçük atımız 290 kilo dır . Bu yöntem terazi kadar net olmaza da atınızın kilosu tespit etmeği de faydalıdır.

Atın kilosu beslenmede çok önemli çünkü fazla Protein fazla sidiğin oluşmasına sebep olabilir . Fazla yem davranış problemlerinin nedeni olabilir . Yetersiz kaba yemde davranış problemlerinin nedeni olabilir vs vs .

Kabaca 100/kg Ata en az 1.2kg kuru ot günde verilmesi gerekir . Bizim örnek at da 290/100 = 2,9 ,  2,9*1,2 = 3,5kg kuru ot . Böylesi çok iyi bir beslenme değildir , benim atım olsaydı otla beraber bir miktar sap zaman konulurdu . Ot verirken müyüm olan mesele şudur otu yemden önce verilmesi gerekir . O zaman sindirimi kolaylaşır .

Yem miktarı yapılan iş a göre değişir . Genellikle 600kglik günde 1 saat çalışan bir ata

 3 - 3.5 kg Yulaf verilir . Bizim atımız ama sadece haftada bir , biraz çalışır o yüzden günde 600gr yulaf alır . Yemi ve otu verirken sabahta ilk önce otun 1/3ünü veririm 15 - 20 dakika sonra 300gr yulaf , öğlene sadece tekrar biraz ot , akşamda  , sabahta nasıl yemi verildiği ise aynısı verilir . Bununla beraber Su hiç bitmez , taze ve tertemiz . Kaya Tuz veya atlara uygun yalama taşı da hiç bitmez .


Bu tabii ki en basit beslenme ve daha iyisi yapmak isterseniz iki seçeneğiniz mevcut .

1.) aşağıda ki beslenme programlarından biri kullanırsanız 

2.) At beslenmeye ilişkin makaleler okuyup kendi beslenme kendini hesaplayacaksın . Benim öneri ise her ikisi yapın en kötü ihtimal atınızın hakkında bir şeyler öğrenmiş olursunuz.

Pin It