Olabilecek hatalar :
1. Perçinleri açmayınca Tırnağın kırılması
2. Perçinler kapalı olunca , sökme işlemde ayağa gelen fazla baskı dolay ise atın rahat durmaması. Atın ayağı fazla kaldırıldığında veya fazla uzun süre tutulunca kan dolaşım problemleri meydana gelebilir.


B.) Atın duruşu ve tırnakların duruş acısı değerlendirmek

Nal çakım başlamadan önce atın genel halı değerlendirmesi gerekir. Çünkü yanlış çakılan Nal bütün iskelet ,kas ve kas bağları etkileyen bir uğraştır her yanlışlık büyük Problemlere neden olup kalıcı yaralanmaların sebep veren sonuçlar getiren hatalardır. Yapılan çakım ,atın yaşı , ruhsal halı ve mevcut problemler göz önünde bulunarak gerçekleşmeli . Burada tekrar birinci kural şu dur :Acele iş Şeytan karıştırır ve onunla işimiz olmadığında sağlam ,sakin ve yavaş ilerlememiz daha iyi dır . Nasıl olsa yanlış yapılan bir iş Müşteri ( at ve sahibi) memnun etmemektedir.



1. Atın mevcut durumu değerlendirmek
Ön ve arka ayaklar takım halinde düz bir zeminde ön ,yan ve altına bakarak değerlendirilir , Üsteki Resimde görüldüğü gibi ön ayakların duruş acısı arka ayaklar dan farklıdır.

Resminin sol tarafta görülen arka ayağın duruşuna göre iç taraftan tırnağın fazla uzun olduğunu açıkça görülür (Bilek yanlış gelen yük dolay ise hafif şişmiştir).Düzeltirken doğal olarak iç tarafta (kırmızı ok) biraz daha fazla alınması gerekmektedir. Resminin sağ tarafta yer alan ayağı (atın arka sol olanı) Bilekten gelen orta çizgiye bakarak tırnağın uç tarafından az da olsa kesilmesi gerekli olduğunu görülür.

Yan bakışında arka sol ve arka sağ ayağında Farklı duruş acılar mevcut olduğunu görülmektedir. Sonucu arka sol genel olarak kesilecektir, arka sağ öne doğru daha fazla kesilecektir. Her iki tırnağın uzunluğu yeterli ise duruş acısı eşitlenecektir.Daire içine alınan kısmîde Tırnağın yanlış biçimlendirme sonucu ökçelerde bozulma ve bununla beraber taşınabilirliği azaltılmış olduğunu görülür . Tırnağın duruş acısı fazla yatık olunca ve ökçelere destekleyen maya yan kısmı sürekli fazla kesildiğinde ökçeler içe doğru bükülmeye başlamıştır ,sayende tırnak suni bir şekilde uzatıldı. Resminde görülen ata son altı ayda her üç haftada bir tırnağın doğru biçimi alması için nal çakılmıştır. Ökçeler çökünce genelinde mayanın arka ucu (kırmızı ok) daralmaya başlamaktadır ve zaten ayağın hassas yerlerden biri olunca doğru biçimlenmesi daha da zor olur .

C.) Maya,Taban ve kesilecek kenarı hazırlamak

Maya bıçağı ile eski maya kaldırılır peşinde tırnağın arkası raf gibi düzenlenir .(kırmızı çizgi). Mayanın yan kısımları eğik bir biçimde tırnağın fazla zarar vermeden mümküne göre derin açılır. Tırnak tabanın üzerindeki eski parçalar ve gevşek malzemeler tamamen alması zorunludur .Yeni tabanın üzerinde eski bir tırnak tabanı kalma halinde aralarına kir veya sidik girince Bakterilerin çoğalması sonucu sağlam tabanı delinir ve Tırnağın iç kısmı ve flexor tendon etrafında iltihaplanmasına neden olur . Bundan sonra Tırnak kerpeten veya bıçak ile tırnağın fazlası kesilir. Ökçeler genelinde mayanın yükseklik ile eşittir uzun sürelerden beri yanlış biçimlendirilmiş tırnaklarda veya arpalanma geçirmiş olan atlarda ökçeler daha yüksek olabilme imkana sahiptir kesin bir şey varsa ökçelerin hiçbir zaman maya dan daha alçak olmamasının gerekliliğidir.

Pin It