NEDEN GAZİ KOŞUSU ?

"15 MAYIS 1919" size ne anlatıyor ? İzmir’in sokaklarında öylesine yürürsünüz kimi zaman.. Sonra bakarsınız etrafınızda birileri, inceden başlar mırıldanmaya; İzmir’in dağlarında Çiçekler açar altın güneş orada sırmalar saçar. Altın güneş orda sırmalar saçar Yaşaaa’ Mustafa Kemal paşa yaşaa..

Üst satırlarda okuduğunuz, halkımız arasında. İzmir’in “Dağlarında çiçekler açar “adı ile bilinir ! Ama özelliklede İzmir de kimi zaman; bir keman gıcırtısı yada koca bir klasik müzik orkestrası yada bir pop orkestrası veya elinde gitarı ile bir genç sokak şarkıcısı olsun. Sadece çalan ama çalsın yeter ki İzmir ve İzmirli coşmaya hazırdır hep..; YAŞA SEN… MUSTAFA KEMAL PAŞA ÇOK YAŞAAA !!

İZMİRİN DAMADI..;

(9 Eylül)'dür yine tarihler ve İzmir’imiz düşman işgalin den kurtulmuştur ne mutlu bize ne mutlu İzmirlilere ne mutlu Türküm diyene.. Ulu önderimiz ise sadece bir gece kaldığı ama sonradan yaşamı boyunca ilk ve son kez yaşayacağı bir sevdayı da, yine izmir’imiz de “Latife hanım” ile yaşamış ve Ulu önder İzmir’imizin damadı olmuştur..

Çok sevdiği “Sakarya” isimli Arap atı ise İzmir’imize yüz görümlüğü olarak gelmiş, Uşşak-i zade Latife hanım efendiye verilmiştir. Bu safkana yaşamı boyunca üç kişi binmiştir Atatürk’ün çocukluk arkadaşı ve yaveri olan; “Salih Bozok” sonrasında Atamızın sayın eşi; “Latife hanım efendi” ve Ulu önderimiz Mustafa Kemal “ATATÜRK” (Zübeyde anamızın )”sarı Mustafa”sı, İzmir den. Bir hanım ile evlenmiştir ilk ve son kez..

O SABAH’A GERİ DÖNELİM;

Ancaaak gelin görün ki üst başlığımızdaki tarih İzmir için, pekte sevinilecek türden bir zaman dilimi değildir ( 15 Mayıs 1919) İzmir artık işgal altında bir şehrimizdir. Tarih içinde bizlere anlatıla gelenlerin ve birazda. Bilinenin aksine bir başka durumda vardır ortada İzmir'e sadece “Yunan” krallığı askerleri çıkmamıştır !

(İngiliz, İtalyan, Fransız, Yunan ve ABD)'ortak yapımı olan bir büyük oyunun habercisidir bu işgal yılları. Asıl amaç Osmanlının elindeki "petrol" kaynaklarını aralarında paylaşmaktır bunca yabancı ülkenin de ne yazık bizde çok sonraları Jetonlar düşecektir de, halen düşmeyen arkadaşlar bile yok sayılamaz bunca geçen zaman içinde ! 1.Dünya savaşının tek çıkış amacı vardır “ENERJİ PETROL”…Bitmiş durumdaki bir imparatorluğu ise yok saymak ve yok etmek çok ta zor olmamıştır..

KARA BİR SABAHTIR BU..

14 Mayıs akşamı İzmir’de ki askeri kışlalarda asker dışında eli silah tutacak her yaşayana silah ve cephane dağıtımı yapılmış her türlü hazırlık tamamdır İzmir öyle kolay kolay teslim olmayacaktır ancak. İstanbul’dan gelen bir emir ile olay başka bir boyut kazanmıştır kesinlikle düşman güçlere bir karşılık verilmeyecek ve yapılan anlaşmalar nedeni ile şehir teslim edilecektir olan biten budur.

Ertesi gün İzmir limanında yunanlı kızlar en güzel kıyafetleri ile ellerinde Yunan bayrakları olduğu halde askerlerini beklerken. İngiliz, İtalyan, Fransız ve ABD'li dostları da hemen yanlarındaydı.. Askerleri taşıyan Tamamı USA’ yapımı olan AVEROF' isimli zıhlı gemi limana yaklaştı ve karşı kıyıdan aldığı yunan askerlerini Alsancak limanına indirmeye başladı !

“Osman Nevrez Efendi” duramadı sabır edemedi. Çekti belinden altı patlarını. Çaktı mermiyi Yunan sancaktarının anının ortalık yerine. Bir bakıma “Çanakkale” de Seyit on başı ne yapmış ise buradaki de aynen oydu.. Ama biliyordu, kendisi de sağ kalmayacaktı bu yaptığından sonra, bilinen Gazeteci kimliği ile “Hasan Tahsin”

ZOR YILLAR..

Sonra İzmir işkal edildi ardından İstanbul, Adana, Bursa, Antalya ne yazık “4 uzun yıl” sürecekti esarete hiç alışık olmayan bir millet için bu azap dolu yıllar. Zaman zaman halk arasında ufak tefek tartışmalar olsa da yaşam devam etmekteydi İzmir’imiz de Birde “Futbol” takımı bile kurulmuştu işgalçiler tarafından APOLLONUS SMRYNA’ isimli halen Yunaniştan’da halen faaldir bu futbol kulübü, isterseniz elinizdeki Telefonmuş takliti yapan bilgisayarlarınıza bir sorun bunu? yani takımı ve kurulduğu şehri.. İlginçtir ama hayat devam etmiş spor faaliyetleri ise bildik hızı ile sürmüştür İzmir’imizin Büyük Lakaplı takımı olan ALTAY’ 1914 yılında kurulmuştur !

1922 “9 EYLÜL” VE SONRASI

4 Koca yıl sürmüştür kağıt üzerindeki’ esaret. Ülkeler, devletler politika bir yana aslında, ama ne..; YORGO’ nede MEMO’ hiç düşman olmamıştır birbirlerine çünkü “Yorgo” İzmir doğumludur ve en az Memo’ kadar İzmir’lidir. Ama yapılan bir kurtuluş savaşı olmuştur. Sonuçta “Yorgo” doğduğu büyüdüğü ve çok sevdiği, şehri bırakıp giderken evini ve tüm geçmiş hayatını da yakmıştır İzmir’inden ayrılıp giderken.. Memo ise aşk ile tutkun olduğu ve hiç yaşamadığı esaret günlerinden kurtulmuştu Konak meydanındaki vali konağına. Ay yıldızlı şanlı bayrağımız tek başına çekilirken..

FRENK SOKAĞI ( BÜYÜK İZMİR YANGINI )

Büyük İzmir yangını ise sadece Frenk mahallesinde yaşanmıştır. Basmane semtinden başlayan, uzun bir koridor şeklinde İzmir Alsancak limanına kadar devam eden bir sokak ve semttir FRENK SOKAĞI. Sadece konutlar değil alış veriş alanları çok lüks mağazalar ve Avrupa’nın O dönemki en önemli tekstil ürünleri ve bayan abiye satış işletmeleri, hep bu alandadır.. O’ gün sahipleri tarafından çıkartılan yangınlar nedeni ile (cehendem)’e, dönerken.. Sonraki tarihlerde yapılan belediye çalışmaları ve alanın kamulaşması ile burası yemyeşil bir (FUAR)’ alını olmuştur ve İzmir Anka kuşu misali kendi küllerinden yeniden doğmuştur Güzelliğinden hiçbir şey kaybetmeden..

EN GÜZEL OKUNAN ŞEHİR

İzmirliler bundan dolayı çok çoşkuludur; İZMİRİN DAĞLARI’ isimli marşı söylerken, çalarken inanın bana bu marşı daha güzel dinleyeceğiniz bir ilimiz daha yoktur ülkemizde.. İzmir işte bunun için çok özeldir.. Sonuna kadar “ATATÜRKÇÜ” sonuna kadarda “DEMOKRATİK” bir şehrimizdir İzmir oldum olası böyledir ve baştan bu yana anlattıklarımız var ya’ işte bu nedenle atçılığımız için, milletimiz için;

GAZİ KOŞUSU Çok önemlidir.. Bir ulusun özgürlüğünü temsil eder! bir ülkenin paramparça olduktan sonra yeniden bir bütün haline gelişini temsil eder ve atçılığımızın, at yarışı severimizin de bayramıdır GAZİ GÜNLERİMİZ..

MEVZU BAHİS DEĞİL’YA..

Bu ülkenin kurucusu büyük Komutan Mustafa Kemal “ATATÜRK” anısına bir gündür bu..

Kim nereye ne kadar “zam” yapar onu bilmiyoruz? ama şu kesindir ki, sizler için GAZİ’mize özel bir kısa yazımız ve yine “siz”lerin ( umuyoruz ) kazanması için yapacağımız tahminlerle Pazar’ gününe Bomba gibi bir sayfa ile karşınızda olacağız..Gazi koşusundaki bilinen ama çokta gündeme taşınmamış bir yaşanmışlık hikayesi ile birde ( 3 AS ) atımız sizlere sunulacaktır bu Pazar için. Yüce Allah, bir mani ve engel vermez ise. ŞANSINIZ BOL BAHTINIZ AÇIK OLSUN

CUMARTESİ İZMİR BANKOM

İzmir barosu avukatlarından olan, Urfa kökenli dedeler den. Atçı bir aileden gelen Avukat “Sami Doğan”ın Formda safkanı ANANİYA yarış içinde bir aksilik olmaz ise kazanmaya çok yakındır Banko..

Altılı,

1,2,3,4,5,6,7/ 2,3,4,5,6 / 1,7 / 2,6,1/ 3,8/ 11

Pin It

YAZARIN DİĞER TAHMİNLERİ

altılı ganyan sonuçları altılı ganyan altılı ganyan tahminleri altılı ganyan hesaplama altılı ganyan yorumları altılı ganyan oyna altılı ganyan bülteni altılı ganyan izle altılı ganyan tablosu altılı ganyan analiz tüyo tüyolar tüyo ne demek tüyo vermek tüyo mülakat tüyocu tüyo nedir tüyo iddaa tüyo altılı sonuçları altılı tahmin altılı bülten altılı ganyan altılıbul altılıtuttur altılı galop altılı hesaplama altılı analiz altılı oyna tjk tjk tv tjk sonuç tjk bülten tjk tahminler tjk agf tjk galop tjk ganyan ganyan ganyan time ganyan sonuçları ganyan bayi ganyan tahmin ganyan canavarı ganyanmatik ganyandan ganyancı ganyan yorum tahminkolik tahminler tahmin gazete altılı bülteni tjk gazete bülten tahminleri fanatik gazetesi altılı bülteni fotomaç gazetesi altılı bülteni güneş gazetesi altılı bülteni gazetesi altılı bülteni olay gazetesi altılı bülteni sözcü gazetesi altılı bülteni posta gazetesi altılı bülteni yarış gazetesi altılı bülteni gazete altılı ganyan tahminleri fanatik gazetesi altılı ganyan bülteni sözcü gazetesi altılı ganyan sayfası hürriyet gazetesi altılı ganyan tahmini posta gazetesi altılı ganyan tahmini fotomaç gazetesi altılı ganyan tahmini takvim gazetesi altılı ganyan tahmini habertürk gazetesi altılı ganyan yurt gazetesi altılı ganyan fanatik gazetesi altılı ganyan programı gazete altılı gazete altılı milliyet gazetesi altılı bülteni tjk gazete bülten tahminleri fanatik gazetesi altılı bülteni fotomaç gazetesi altılı bülteni güneş gazetesi altılı bülteni gazetesi altılı bülteni olay gazetesi altılı bülteni sözcü gazetesi altılı bülteni posta gazetesi altılı bülteni yarış gazetesi altılı bülteni gazete ve dergilerin altılı tahminleri altılı tüyoları bursa altılı tüyoları altılı tüyo beygir altılı tüyoları adana altılı tüyo tahminleri Erdal Aksünger EYT de son durum Salzburg Emekli zam Maçkolik Canlı Skor Spor Barış Pınarı Harekatı Trump EYT Maaş Hesaplama Emeklilik Seçim 2023