BİR NUMARA İÇİN KOŞUYORUZ..

Evet gerçekten de; O’ 1 Numaradır !…Elimizdeki kayıtlara baktığımızda (Bekir efendinin) “1885” Yılında Manisa Salihli nüfusuna kayıtlı olduğunu görmekteyiz.. “Koşucu Bekir” Aslen Çerkez kökenli Kafkasyalı bir ailenin oğludur. Önceleri Sipahi ocağında daha sonrasında süvari olarak Osmanlı ordusunda görev yapmıştır. Çanakkale savaşı sonrasında geldiği İzmir ilimizde. At Yarışları düzenlendiği söz konusu yıllarda. Önce idman jokeyliği yapmış, aradan geçen zaman içinde yabancı jokeylerden öğrendikleri ve özel yeteneği ile ( Çerkez kökenli olması nedeni ile ) geçen zaman içinde kendisi yarışlarda jokey olarak  at binmiş ve üstün yarış zekası, teknik ve taktik anlayışlarındaki yenilikçi çabaları ile kısa zamanda atçılıkla uğraş veren İzmirli Levantenlerin ilgisini çekmiştir.

“BEKİR EFENDİ” PAHİ TAHTA SIĞMADI !

Bu arada Bekir efendi nin ünü, Osmanlının başkentine kadar ulaşınca dönemin baş komutanı olan Enver Paşa nın daveti ile İstanbul Kağıthane yarışları ve yine İstanbul ilimizde Almanlarla ortak olarak organize edilmiş olan Veli Efendi yarışları nedeni ile Koşucu Bekir İstanbul ilimizde at binmiş ve başarılı yarışları sonrasında Enver paşanın yarış alanındaki çadırında uzunca bir sohbet imkanı ile Enver Paşanın büyük taktirlerini kazanmıştır.. Belki de bu sohbet nedeni ile kendisinin Osmanlıyı temsilen İngiltere ye gitmiş olması da söz konusu zamanda görüşülmüş bir konudur.. Sözünü ettiğimiz yıllarda Osmanlı bir çok sporcusunu yurt dışına yollar ve onların başarı haberleri ile çok büyük prestijler kazanırdı bunların içinde ünlü Güreşçilerden Koca Yusuf’ta vardır.. Evet “Bekir efendi” Osmanlı imparatorluğunu yurt dışında da başarı ile temsil etmiş bir sporcudur. Elimizdeki belgelerde kendisinin İngiltere’de at bindiği ve hayli başarılı sonuçlar aldığı görülmektedir..

“Bekir Efendi” İzmir yarışlarında çok büyük başarılar elde etmiş.”1863” yılı sonrasında İzmir ilimizde sürekli olarak koşulmuş olan SULTAN’ koşularını birçok kez kazanmış çok klas ve yetenekli bir jokey olarak İzmir de adeta bir kahraman olmuştur. İzmir halkı tarafından çok sevilen dönemin bu ünlü sporcusu. Adeta günümüzün (Pop yıldızları misali ) İzmir sokaklarında rahat gezemez bir hale gelmiştir. Özellikle dönemin en iyi ve en fazla kazanan Jokeyi olan. Rum asıllı (Badi) isimli jokey  ile yaptığı mücadele dolu unutulmaz yarışlar kendisine büyük prestij ve  ün kazandırmıştır..

KOŞUCU BEKİR EFENDİ NİN TÜRK YARIŞÇILIĞINA ARMAĞANI !

Bekir Efendi, İzmir dışında da at binmiştir bir gün dostları ile İzmir’in kordon boyunda çay içip sohbet ederken Rıhtımda demirli bir gemiden yük boşaltmakta olan zenci köleleri, görür. Aralarında çocuk yaşta ufak yapılı, çelimsiz bir delikanlı vardır. Bir anda sırtındaki yükle, yere yıkılan bu delikanlıya gemideki tayfa başı çok sert şekilde bir hamle yapar ve koşucu Bekir efendi bu duruma dayanamaz ve yerinden kalkarak olaya müdahale eder. 

Bu olaydan sonra Davud isimli bu genç Koşucu Bekir Efendi ile beraber hareket etmeye başlar ve onun her anında, onunla beraber olacaktır.. İşin ilginç yanı önceleri seyislik yapan ve daha sonradan, idman jokeyliği yaptıktan sonra yarışlarda at binmeye başlayan bu delikanlının adı bir dönem sonra Türk yarışçılık tarihine geçecektir.. ARAP DAVUT Dönemin en güçlü ve en cesur Jokeyi olarak nam yapan bu usta Jokey Koşucu Bekir efendinin Türk atçılığına bir armağanı olmuştur. Bilindiği üzere Arap Davut geçmiş dönemlerin en klas Jokeylerinden olan şampiyon Jokeyimiz Süleyman Akdı nın babası olan Davut Akdı’ dır..

“VEDA” ZAMANI..

Ne yazık ki bu ünlü jokeyimiz daha doğrusu Osmanlıdan sonrada kısa bir dönem at binmiş bu ustalar ustası Jokeyimiz son yıllarında çok sevdiği atlardan biraz uzaklaşmış ve İzmir’de Buca ilçemizdeki mütevazi evinde 1938 yılında yaşama veda etmiştir.. Evet o’ Türk jokeyleri arasındaki ( 1 ) ‘ Numaradır! Her yıl adına düzenlenmekte olan bir koşu ile de, uzun yıllar yaşadığı İzmir ilimizde anılmaktadır..

LÜTFEN DİKKAT…ÖNEMLİ BİR NOTUMUZ VAR !

Uzun yıllar izmir ilimizde koşulmuşi olan ancak daha sonraları, nedendir bilinmez ?  Yıllık program tertip komitesi tarafından Yıllık programdan kaldırılmış olan bu önemli nitelikteki koşuyu www.sonduzluk.com adına çok büyük uğraşlar sonrasında yeniden yıllık programdaki ay yarışı takvimine dahil ettirmek için verdiğimiz uğraşlar bundan 5 yıl kadar önceye kadar devam etmiş ve sonrasında yapılan bu büyük hatadan dönülmüş YKK ve Yıllık yarış tertip komitesi ortak kararı ile söz konusu yarış yeniden İzmir’de koşulmaya başlanmıştır.. İzmir atçılığına hayırlı uğurlu olsun

( Ufuk Çakır / Hakan Demirci.. )

ŞANSINIZ BOL BAHTINIZ AÇIK OLSUN

İZMİR'DE PAZAR BANKOM

Son yarışlarında oldukça iyi performanslar gösteren, yüksek bir bedelle el değiştirdikten sonra yeni ekürisinde daha geçilmemiş REAH OF VICTORY bugünde kazanır, günün BANKO'su olur.

1.Altılı

1,2,4,9,10  /  9,8,1,2,3,5  /  2  /  2  /  1,5,2,3,4,7  /  1,5,10,2,9

2.Altılı

1,5,2,3,4,7  /  1,5,10,2,9  /  1,2,3,5,6,7  /  4  /  6,7  /  1,6,4

 

Pin It

YAZARIN DİĞER TAHMİNLERİ

altılı ganyan sonuçları altılı ganyan altılı ganyan tahminleri altılı ganyan hesaplama altılı ganyan yorumları altılı ganyan oyna altılı ganyan bülteni altılı ganyan izle altılı ganyan tablosu altılı ganyan analiz tüyo tüyolar tüyo ne demek tüyo vermek tüyo mülakat tüyocu tüyo nedir tüyo iddaa tüyo altılı sonuçları altılı tahmin altılı bülten altılı ganyan altılıbul altılıtuttur altılı galop altılı hesaplama altılı analiz altılı oyna tjk tjk tv tjk sonuç tjk bülten tjk tahminler tjk agf tjk galop tjk ganyan ganyan ganyan time ganyan sonuçları ganyan bayi ganyan tahmin ganyan canavarı ganyanmatik ganyandan ganyancı ganyan yorum tahminkolik tahminler tahmin gazete altılı bülteni tjk gazete bülten tahminleri fanatik gazetesi altılı bülteni fotomaç gazetesi altılı bülteni güneş gazetesi altılı bülteni gazetesi altılı bülteni olay gazetesi altılı bülteni sözcü gazetesi altılı bülteni posta gazetesi altılı bülteni yarış gazetesi altılı bülteni gazete altılı ganyan tahminleri fanatik gazetesi altılı ganyan bülteni sözcü gazetesi altılı ganyan sayfası hürriyet gazetesi altılı ganyan tahmini posta gazetesi altılı ganyan tahmini fotomaç gazetesi altılı ganyan tahmini takvim gazetesi altılı ganyan tahmini habertürk gazetesi altılı ganyan yurt gazetesi altılı ganyan fanatik gazetesi altılı ganyan programı gazete altılı gazete altılı milliyet gazetesi altılı bülteni tjk gazete bülten tahminleri fanatik gazetesi altılı bülteni fotomaç gazetesi altılı bülteni güneş gazetesi altılı bülteni gazetesi altılı bülteni olay gazetesi altılı bülteni sözcü gazetesi altılı bülteni posta gazetesi altılı bülteni yarış gazetesi altılı bülteni gazete ve dergilerin altılı tahminleri altılı tüyoları bursa altılı tüyoları altılı tüyo beygir altılı tüyoları adana altılı tüyo tahminleri Erdal Aksünger EYT de son durum Salzburg Emekli zam Maçkolik Canlı Skor Spor Barış Pınarı Harekatı Trump EYT Maaş Hesaplama Emeklilik Seçim 2023