ATÇILIĞIMIZ NEREYE KOŞUYOR ? 

At sahipleri ve yetiştiricilerin sivil toplum örgütü olan Türkiye Yarış Atı ve Yetiştiricileri Derneği yönetim kurulu 2023 yılında uygulanacak Seyis Maaşları ile ilgili Seyisler Dayanışma Derneği ile tam mutabakat sergileyerek (Seyisler Dayanışma Derneğinin) bütün isteklerini kabul etti..

Bu anlaşma sonucu tek ata bakan Seyis Maaşı 8.506 TL olurken iki ata bakan seyisler 10.200 TL net maaş alacaklar. Bayramlarda çalışma halinde günlük 567 TL, Pazar günleri çalışılması halinde ise günlük 425 TL ilave ücret ödenecek.

Sektörün yükünü çeken “At sahipleri” için hiçbir koruyucu faaliyette bulunmadan tam mutabakat adı altında tamamen “temsiliyet” olarak kabul edilecek bildiriye imza atan “TYAYSD” yönetim kurulu At sahiplerini koruyamadığı gibi TJK karşısında At sahipleri ve yetiştiricilerin haklarını savunmaktan da oldukça eksik kalmış durumda..

Bu anlaşmadan sonra 2023 yılı için 1200 TL olan at çalıştırma ücretini 1000 TL’ye çekip fedakarlık yapan (Jokeyler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği) ise yalnızca fedakarlık yapan kendilerinin olduğunu belirten bir açıklama yaptı ve sektörün her kesiminin fedakarlık yapması için çağrıda bulundu.

BU DERNEK NE İŞ YAPAR ?

Efendim bu makalemiz sevgili Ufuk Çakır ile ortaklaşa birkaç satırdan ibaret olacak. Ancak ben kısmen de, olsa söz konusu “Derneğin” (TYAYSD) içinde faal görev almış bir Gazeteci olarak “Ufuk Çakır” kardeşimin yaptığı yukarıdaki Girizgah sonrasında birkaç soru ile konuyu sizlerin yorumlarına bırakacağım;

1). Her yıl yapılmakta olan at ve tay satışları için kullanılmakta olan kapalı manej ve TV’ yayınları için Atçılarımızın bu güzide Derneği acaba ne kadar bir yer kirası yayın hakları ve naklen yayınlar için nasıl bir ödeme yapmaktadır ?

2) İlaç ve yılda bir kere at satışı yapıldığı idda edilen ancak sonuçta çokta fazla bir satışın olmadığı bilinen bu organizasyonda acaba bu satışlar için yapılan kaydiyelerden ne kadar bir gelir elde etmektedir ?

3) Söz konusu Atçılık derneğinin son ( 5 yıl içinde ) Atçılığımıza ve atçılarımıza veya yarış severimize yönelik tek bir faaliyeti olmuşmudur ?   

Bakınız ben sormaya devam edeceğimde sanırım son dönemde bu atçılık derneği ile Ülkemizin Ulu önderi ;

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ün emaneti olan ve kurucusu durumundaki ilk isim olarak kayıtlardaki tarihi belgelerde sabit olarak görülmesi mümkün durumdaki , TC’ Devletinin il At ıslah ve müşterek bahis organizetörü durumunda olan “1926” yılında kurulmuş AT ISLAH ENCÜMEN-I’ ile bu kurumun (TYAYSD) nasıl bir bağlantısı vardır ? Evet var iseede bu derneğin ATATÜRK’ümüzün emanetine ihanet etmiş sonraki bir kurum ile nasıl bir ilişkisi olabilir ?

Evet şimdi gelelim son noktaya…;

 Atçılığımızı temsil ettiği iddaa edilmekte olan bu kurum. Kendi özlük haklarını bile koruyamayan ve ULU ÖNDERİMİZİN’ emanetine bile sahip çıkamıyorken. Atçılığımız adına, yarış severimiz adına kime nasıl bir fayda saylayacaktır çok merak ediyorum doğrusu..

Hakan Demirci

Pin It