Bugün size sahibini savaş meydanından kaçırarak kurtaran Ferhan’ın hikayesini anlatacağız.

Ferhan, Bağdat civarındaki bir aşiretin reisine aitti ve Namı dillere desten olan atın dramatik bir hikayesi vardı. Savaş anında yaralanan sahibini muharebe meydanından sürükleyerek kaçıran bu safkan sahibinin hayatta kalmasını sağlamıştı.

Dilden dile dolaşan bu safkanın Şöhreti Yıldız Sarayı'nın duvarlarını aşıp Abdülhamid Sultan'ın kulağına kadar ulaşmıştı. Beyaz küheylan sevdalısı olan Abdülhamid de Bağdat'a haber göndererek aşiret reisinden, atın kendisine hediye edilmesini istedi.

YILDIZ SARAYI'NA FERHAN İÇİN ÖZEL AHIR

Bu atın savaş esnasında yaralanan sahibini sürükleyerek ölümden kurtardığını öğrenen Sultan, daha görmeden ata aşık olmuştu. Osmanlı sarayında, padişah ve yakın hizmetinde bulunan kimselerin atlarının bulunduğu ahırlara Has Ahır deniliyordu. Sahibinden satın alınarak Yıldız Sarayı'na getirilecek olan at için, daha gelmeden Abdülhamid Han tarafından verilen talimatla özel bir ahır yapıldı. At için hazırlanan özel ahırın binası ve girişi at nalı şeklindeydi. Girişin üzerine eski yazıyla “bu ahır Ferhan’a aittir” tabelası asıldı.

ABDÜLHAMİD'İ GÖRÜNCE EĞİLİYORDU

Abdülhamid'le sık sık vakit geçiren Ferhan, kendisine kısa zamanda alışmıştı, öyle ki; efendisi üzerine bineceği zaman onun binmesini kolaylaştırmak için her seferinde eğiliyordu. Sabahın beşinde Yıldız Sarayı'nın bahçesine çıkan Sultan, neredeyse her gün atı Ferhan'a binip geziniyordu. 31 Mart ayaklanmasıyla tahttan indirilip sürgüne gönderilinceye kadar atından hiç ayrılmayan Abdülhamid'in en büyük yıkımlarından biri Ferhan'dan ayrılmak olmuştu. Sürgünde de Ferhan’ından ayrı ancak 11 yıl yaşayabilmişti.

Hakan Demirci

Pin It