AMERİKA'DA Kİ İLK ARAP AYGIRLARI KİMİN HEDİYESİ

Ulysses S. Grant 1869-1877 yılları arasında iki dönem başkanlık yapan Amerika'nın 18. Başkanıdır.  Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olarak seçimleri kazanmıştır. Göreve gelmeden önce ABD Ordusu Komutanı olarak görev alan Grant, Amerikan İç Savaşı’nda Kuzeyli Birlik tarafında başarılar elde etmiştir.

İstanbula gelerek Sultan Abdülhamid Han’ı ziyaret eden ilk ve son ABD başkanıdır ve General Grant’ ile öğle saatlarınde yıldız sarayında görüşen Sultan II. Abdülhamid, General Grant’ı Oğlu Jesse ile birlikte sarayın bahçesini gezdirmiştir.

Saray ahırlarını gösterirken, Sultan Abdülhamid daha önceden kişisel bilgilerinden kendisinin bir süvarı olduğunu öğrendiği General Grant için hazırlattığı iki safkan arap atını da ABD başkanına hediye etmiştir


ABD’DE İLK ARAP AYGIRLARI..

“Leopard” ve “Linden Tree“ isimlerindeki bu iki at, 31 Mayıs 1879 da, Norman Monarch gemisi ile Connecticut’a getirilmiştir. İstanbul'dan deniz yolu ile yapılan zorlu bir yolculuk sonrasında ABD’ye ulaşan Bu iki safkan Arap atı daha sonra Amerikan at yetiştiricilerinin üç yeni arap atı cinsini yetiştirmelerine öncülük etmiştir.

Dünya atçılık tarihi ile ilgili en önemli bir diğer bilgi ise söz konusu safkanların yeni yaşam alanları olan bu ülkedeki bir başka ilkinde temsilcileri olmalarıdır. Ayrıca bir başka bilgiye göre Sultan Abdülhamid nın Grant a hediye ettiği “Leopard” isimli safkan at ABD ye kayıtlı olarak giren ilk Arap atı olduğu belgeler ile sabittir.

Söz konusu tarihlerde başkanlık görevini bırakmış olan ABD nin eski Başkanı durumundaki Grant ın oğlu Jesse Osmanlı dan gelen bu atlarla ilgili olarak dönemin Gazetelerine verdiği demeçlerde; ABD’ye gelen bu atların Osmanlı imparatoru durumundaki Sultan Abdülhamid han’a Suriye Valisi tarafından hediye edildiğini söylemiştir.

Leopard isimli safkan Arap atı uzun yıllar ABD’de aygırlık yapmış arap atı yetiştiriciliğine hizmet vermiş bir çok başarılı yavru ile Arap atı kan hattını temsil etmiştir.

Pin It