KALEM İLE KAZANILMIŞ BİR ZAFER DAHA : SULTAN KOŞUSU

Sonduzluk.com sitemizden birçok kere yazdık ve atçılıkla ilgili her yetkili birime, çeşitli belge ve bilgi yollayarak ülkemizdeki ilk DERBY yarışının İzmir ilimizde 1864 Yılında koşulduğunu anlattık.

Sonuç olarak yaklaşık 2 yıl süre bu önemli girişimlerimiz nihayetinde YKK’ üyelerimizden sayın Behçet Homurlu’nun büyük katkıları ile ;İzmir ilimiz tarihi bir yarışa daha kavuşmuş oldu ve 2020 yılı SULTAN KOŞUSU programa alındı. Bu çalışmalarımız vesilesi ile Yarışçılık Tarihimizdeki ilk Derby yarışının İzmir ilimizde yapılmış olması ve bunun önemi bir kere daha ortaya konulmuş olacak.

SULTAN KOŞUSU ;

Nasıl oldu ? Nasıl yapıldı sorularına bakın tarihi belgeler ile yanıtlar nasıl olacak;

1856 Yılında ülkemizdeki ilk Organize at yarışları İzmir ilimizde Smryna Races Clup bünyesinde yapılmaktadır. Ancak Osmanlı tebaa halk bu yarışlara ilgi göstermemekte Paskalya günleri yapıla gelen at yarışları İzmir'de ki müşlüman halk tarafından biraz dini biraz da siyasi bulunmaktadır.

Ancak aradan geçen 7 yıl süre sonunda bir Mısır ziyareti sonunda dönüşte İzmir’e uğrayan dönemin Padişahı Sultan Abdulazizhan spora ve yeniliklere açık bir padişah olarak bilindiğinden Bu ziyaret sırasında kendisine övgü ile anlatılan İzmir'de ki at yarışlarını yerinde izlemek için Kızıl çullu mesire yeri olarak bilinen Smryna Racess culup tarafından organize edilen yarışları izlemek üzere şimdiki adı Şirinyer olan yarış alanına gelir ve yarışları büyük bir hayranlıkla izler.


Yarışları organize eden kuruluş içinde tek Osmanlı olan Refik Evliyazade beyi makamına çağıran Sultan Abdulaziz yarışları çok beğendiğini bu sahada kendi adına da, bir yarış koşulmasını istediğini ve özel hazine-i hassasından bu yarışa 100 Osmanlı altını ödül koymak istediğini söyler.


İşte bu şekilde Osmanlı topraklarındaki ilk Derby yarışı koşulmaya başlanır 1863 yılındaki söz konusu yarış Arap atlarına mahsus olarak Sultanın emirleri ile koşulunca İzmir ilimizde koşan atlarında tamamı İngiliz atlarından oluşunca bu durumda Yurt dışından Fransa, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerin katılımı ile yapılan bu ilk Derby koşusu aynı zamanda ilk uluslar arası yarış olma niteliği de kazanmıştır..


Tüm yarış camiamıza ve İzmir atçılığına hayırlı olsun diliyor bu konuda bizlerinde bir katkısı olmuş ise bu mutluluğu tüm atçılık camiamız ile paylaşmak istiyoruz.


Saygılarımızla ;


Hakan Demirci / Ufuk Çakır..

Pin It