Neden ? GAVUR'dur isimi ?

Bundan yüzyıllar öncesinde İzmir ilimizde bir yukarılarda dağ başında, daha çok müsliman halkın yaşadığı bir Kale olmak üzere ( Kadife Kale ) diğeri şimdiki konak meydanına yakın bir semt olan Karantian civarında San pietro Kalesi Olarak bilinen ikinci bir Kale vardır ve burada daha ziyade gayri müslimler yaşamaktadır işte bu nedenle İzmirin alt kısmına Gavur ismi verilmiş ve günümüze kadar böyle gelmiştir...



HALKIN GENEL YAPISI ve LEHÇELER

Kordon bir elektirik aracı değildir İzmirde ! Simit ile yüzülür Gevrek ise yenir İzmirimizde.. Sokakları Deniz kokar..

Hiç bir topuk tıkırtısının böyle güzel olmadığı bir şehirdir İzmir. kızları çok güzeldir! Yarışmalarda aldıkları dereceler buna ispattırda, şort giyer, askılı giyer öyle dönüp' bön bön bakarsanız tokatı çakar bilesiniz..

Erkekleri yakışıklıdır bir Mustafa Kemal'e sevdalıdır İzmirli Erkekler birde İzmirin herşeyine. Bir oturuşta 80 ila 100 midye yerler, bira yada rakı balıksız olmaz onlarda ! Birader'e, BİLADER derler, gedikli arkadaş olanlara "cankuş", sizin sigorta dediğiniz burada Asvalya'dır! Boyoz yemedilermi kan şekerleri düşer aman haa.. Tomates diye uzatmaz Domat der geçer İzmir halkı..


İZMİRLİLER ATLARA VE YARIŞLARA TUTKUNDUR
Bu tutku 1850'li yıllarda ilk resmi yarışlardanda önce başlar aslına bakarsanız kayıtlarda olmasada. Elin Gavuru gelip İzmirde paskalya günleri İngiliz atlarını koşunca uzak kalmıştır İzmirli Atlardan ve yarışlardan ! Ama günün birinde çok daha sonraları iki bileğini birden keserek nasıl canına kıydığı pekte anlaşılamayan Sultan Abdulaziz gelince İzmir'e atçılıkta değişmiştir atçılığa konulan TEKEL'de !
Sultanın İzmire gelişi sonrasında izmirliler tekrar o' çok sevdikleri at yarışlarını izlemeye gider olmuşlardır 1900'lü yılların başıda. Ama bir farkla İzmirli nin kendine has, lehçesinde at yarışı izlemek, yada at yarışı sevir’ etmek yoktur !



KOŞU'YA GİTMEK VARDIR..


Ne dersiniz bu kültürdeki insanları ile at yarışı izlemek sizce de keyifli olmazmı ?

Bizde gidelimmi şimdi KOŞUYA

Hakan Demirci

Pin It