AT YARIŞI ORGANİZATÖRÜ KURUMUN SON GAFI..

Değerli okurlarımız uzunca bir süredir sizlere sayfalarımızdan ülkemizdeki at yarışı organizatörü durumundaki kamu yararına dernek olan TJK’nın atçılık tarihi ile olan yanlışlarını anlatıyoruz. Hatırlarsınız 1950 yılından bu yana yaptığı tüm yayınlarda Smyrna Racing Club kuruluşundan beri yanlış bir takım bilgiler aktardığı ile ilgili yazdığımız yazılarımız olmuştu. TJK yazdıysa doğrudur diye düşünülerek yapılan bazı araştırma yazılarına da kaynak gösterilen bu yanlışların pek araştırılmadan kulaktan dolma olduğunu sizlere aktarmıştık.

24 Ocak 2021 Pazar günü İzmir’de yapılan bir atçılık klasiği durumundaki İLK KURŞUN ya da bir başka anlatımla Şehit Gazeteci "Hasan Tahsin" adına koşulacak bir yarış öncesi söz konusu bu kurum yine devirmedik çam bırakmadı. Aşağıya tanıtımdan eklediğimiz görüntü bayağı ilgimizi çekti.

Şimdi bu tanıtıma bakıp ta hayretler içinde kalmamanın imkanı varmı? Değerli okurlarımız ülkemizde yaşayıp ta az bir şey araştırmayı seven her vatandaşımız şunu çok iyi bilir; İzmir’in işgali 15 Mayıs 1919 olup, bu işgal yılları 4 yıl kadar sürmüş ve 9 Eylül 1922 yılında şanlı ordumuzun bu ilimize girişi ile son bulmuştur. Adına koşu düzenlediğmiz Hasan Tahsin’de ya da gerçek adıyla Osman Nevres, 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir'e çıkartma yapan, Yunan Efzon Alayı işgal askerine, Kordonboyu'ndan ilk kurşunu sıkarak Türk direnişini başlatan ulusal sembol kişi, yazar ve gazetecidir. İlk Kurşun’u sıktığı yerde şehit edilmiş ve tarihe geçmiştir.

Şimdi dönelim bu önemli koşu için yapılan tanıtım işinde kullanılan TJK TV ekranlarındaki bu görüntülere; Yıl 1919 ve halen “Osmanlı İmparatorluğu” egemenliğindeki bu topraklardayız? Yani sözün kısası henüz orta da Türkiye Cumhurriyeti yok. Yani kısacası bu ülkede ne şapka devrimi, ne kıyafet devrimi ve nede “HARF” devrimi yapılmış değil. İyide arkadaş Harf Devrimi, Türkiye'de 1 Kasım 1928 tarihinde yapıldığına göre 1919 yılında Hasan Tahsin adına yapılmış bu hayali gazeteler nasıl oluşturulmuştur. Biraz araştırınca Latin harfleriyle basılan ilk gazetenin 1928’de Mardin gazetesi olduğunu da görmek mümkündür. 

Resimlerde gösterilen "İstiklal Harbi Gazetesi" 1969-1970 yıllarında gazeteci Ömer Sami Coşar tarafından Kurtuluş Savaşını belgelemek üzere hazırlanarak Yeni İstanbul gazetesine ek olarak dağıtılmış, ansiklopedik bir gazete ekidir. Bu ekleri sanki o günlerde basılmış gazeteler gibi lanse etmek kimin aklına geldiyse fiyaskodur.

TJK’nın bu tür Gaf’larına alışığız ama her zaman olduğu gibi biz yemiyoruz, bir yerlerden yakalıyoruz, koyun gibi ne versen yiyenlerden değiliz…

Sevgi ve saygılarımızla

Pin It