BU MÜCEDELE 2350 METRE SÜRDÜ;

GAZİ KOŞUSUN DA İKİ AT FOTO OLDU..

Hipodromda heyecan son haddinde. Üç yaşlı safkanlar pisteçıkıyorlar ve tribünlerin önünden geçtikten sonra 2400 metrenin startına gidiyorlar. Üç beş dakikalık hazırlıktan sonra taylar, sıraya giriyorlar (file kalkıyor) Yarış toplu bir çıkışla başlıyor ancak 50 metre sonar, iki tay rakiplerinden ayrılıyorlar:

“Toros” ve “Savaş” Bütün koşu (2400 metre) bu iki tayın baş başa mücadelesi ile geçiyor. Starttan sonraki 2350 metreyi yan yana koşan bu iki unutulmaz şampiyon attan Toros (Davut Akdı) ile. Ülkemizde en fazla Gazi kazanmış dönemin en ünlü Jokeyi olan (Macar Horvat)’lı Savaş’ı Dönemin en önemli Hipodromu olan Başketimiz Ankara’da düzlük boyunca ( O zamanki pistte son düzlük 1000 metredir ) dişe diş mücadeleye devam ederek Burun farkı ile mağlup ediyordu.

Böylece şampiyon Jokey (Arap Lakaplı ) Davut Akdı, Gazi Koşusu’nda, ikinci birinciliğini alırken Bir kaç ay önce İzmir de geçildiği rakibinden söz konusu mağlubiyetinin acısını aynı rakibini Gazi koşusunda geçerek çıkartıyordu..

Kaynak; ( "Derby Dergisi" 1944 )

UZUN YILLAR ZIRVEDE KALMAYI BAŞARMIŞ ŞAMPIYON JOKEY…;

DAVUT AKDI; Namidiğer; (ARAP DAVUT) 1944 yılındaki Gazi koşusu Fotosunda dışarıdaki şampiyon bir at olan Toros’un, üzerindedir.

KÖLE OLARAK GELDİĞİ BU TOPRAKLARDA; (ŞAMPİYON JOKEY OLDU)

1920’li yıllar da Afrika kökenli bir ailenin ferdi olarak Salihli'ye köle olarak getirilen Karaosman Oğulları çifliğin de, tarlalarda çalışırken daha sonra azat olunarak Bir dönem Osmanlı ordusunda (Afro Türk ) taburlarında görev yapan daha sonraki yıllarda ise. Dönemin ünlü Jokeylerinden olan ( ilk profesyonel Türk Jokeyi ) Yine “Salihli” den “Koşucu Bekir efendi” ile tanıştığın da Hayatı başka bir boyut kazanmış olan Bilinen lakabı ile; (Arap Davut) Oldukça akıllı, cesur ve adale gücünün ön planda olduğu sert sitili ile dikkatleri üzerinde toplamış ve yıllar içerisinde Jokeylik mesleğinde büyük başarılar elde etmiştir.

LÜTFEN DİKKAT ! ( BU BİR DÜNYA REKORUDUR )

1937 yılın da, Temel ekürisinin TAŞPINAR isimli safkanı ile 1944 yılın da bu kez de TOROS isimli safkan ile ülkemizin Derby koşusu olan Gazi koşularını iki kez kazanmıştır.. Aynen kendisi gibi Gazi koşularında iki birinciliği olan geçmiş yılların ünlü Jokeylerinden olan İMPARATOR’ lakaplı oğlu Süleyman Akdı’da 1978 Yılında CİHANGİR HARMONY daha sonrasında; 1992 Yılında ise PERESTİGE isimli arıkanlar ile Gazi koşularında iki ayrı, zafere imza atarken..

Bu belki de, Dünya üzerinde bir daha yaşanmayacak bir başarıyı da, (AKDI)’ ailesine taşımış oluyordu. Bir ülkenin Derby yarışını üstelikte “ikişer kez” kazanan bir Baba Oğul Jokeyler sanıyoruz, bir daha hiç olmayacaktır...

1908 doğumlu olan şampiyon Jokeyimiz. 1955’te Faal Jokeyliği bırakarak Oğulları; Şakir, Süleyman ve Davut Akdı’ nın Jokey olmasına yardımcı olmuş. 5 kız 3 oğlan evlada sahip olan Akdı 1975 yılın da 67 yaşındayken İstanbul'da vefat etmiştir.  

www.sonduzluk olarak bu büyük şampiyon Jokeyimizi. Saygı ve rahmetle anıyoruz.

Araştırma ve derleme ;

Hakan Demirci

Pin It