BİRİM BEDEL BENCE 20 KURUŞ OLMALI

2 sene önce yine böyle Altılıların yüksek ikramiyeler vermediği, cazip sonuçların çıkmadığı günlerde Altılılar para versin düşüncesi ile birim bedele zam yapılmıştı.

8 kuruş olan Popüler oyun, oyunların en çok tevzi toplayanı Altılı Ganyan Birim Bedeli 10 kuruşa yükseltilmiş devamında yine altılılar cazip ikramiyelere ulaşmayınca işi biraz daha zorlaştıralım, ikramiyeleri arttıralım diye konuşulmuş ve hani bizim bayağı söyleyip, söyleyip eğlendiğimiz muhabbet olmuş "sırf yarışseverler düşünülerek" birim bedel 12 kuruşa çıkarılmıştı.

Şimdi yine aynı muhabbeti dinledik, TJK TV'de Pazartesi geceleri yayınlanan bir programda Altılılar para vermiyor, yarışsever şikayetçi, en muhalif olanlar bile yazı yazdılar (tahminen muhalif diye bizden bahsedilerek) bu yüzden yükseltiliyor dendi ve 2023 ün ilk günü Altılı Ganyan ve diğer oyunlarda Birim bedel yine yükselecek. 

Altılı Ganyan Birim Bedeli 1 Ocaktan itibaren 15 kuruş olacak.

Bu iş mevcut derdi çözmek için aynı çözümü bir kaç kere denemek şeklinde yenilenir oldu. 8-10-12-15 derken 2 kuruş 3 kuruş artışlarla altılıların cazip ikramiye vermesi sağlanmaya çalışılıyor. Aynı şeyi defalarca yapıp farklı sonuçlar beklemek pek mantıklı değil, çözüm burada değil, bu yapılan artışlar yarışsevere yararlı değil, ikramiyelerin artması için ise hiç faydalı olmaz. 35 yıldır bu işin içinde olan biri olarak ben artışın olmasından yanayım ama öyle 2-3 kuruşla değil bir anda yüklü bir artış olması tarafındayım.

12 kuruş olan Birim Bedeli ben olsam 20 kuruş yapardım.

20 kuruş yapar işi bayağı zora sokardım ama bunu yaparken YARIM ALTILI ve ÇEYREK ALTILI gibi Altılı çeşitleri çıkararak ufak oynayan yarışseverlerin ceplerini zorlamadan oyuna katılımlarını da sağlamaya çalışırdım.

Bunu biraz açalım...

20 Kuruş birim bedel ile kupon yapmak tabi ki kolay olmayacak ve yarışsever ilk etapta zorlanacak ama kupon doldururken işaretleyeceği yarım veya çeyrek sütunları sayesinde kupon miktarının yarısını veya çeyreğini ödeyecek. Altılı ganyan tutturdukları zamanda ikramiyenin yarısını veya çeyreğini alacak, tam kupon oynarlarsa ikramiyenin tamamına sahip olacak.

Bir bakıma Milli Piyango'da yıllardır süre gelen Tam, Yarım ve Çeyrek Bilet sistemi Altılı Ganyana, At Yarışlarına uyarlanmış olacak.

Yarışsevere Yararı ne Olur...

Örnekleme yapıp yarışsevere yararı nasıl olur anlatmaya çalışalım.

Tam kupon dolduran ve 20.000 TL ikramiye kazanan kişi muafiyet sınırında kalan 10 bin TL için Veraset ve İntikal vergisi ödemezken geri kalan 10 bin TL için % 20 yani 2 bin TL vergi ödeyerek 18 bin TL net kazanç sağlar.

Yarım kupon dolduran kişi ise 20 Bin TL ikramiye veren bir Altılı Ganyan'ı tutturduğunda yarısını yani 10 Bin TL alır ve muafiyet sınırında kalacağı için Veraset ve İntikal Vergisi Ödemez.

Bir Tam Altılı yerine iki Yarım Altılı Bilet oynayan kişi ise iki kuponu da Muafiyete gireceği için 20 Bin TL'sini Veraset ve İntikal Vergisi ödemeden net 20 Bin TL olarak alır.

Tam Bilet yerine Yarım Biletten iki tane alan kişi bu verdiğimiz örnekte fazladan 2 Bin TL kazanmış olur.

Bu işi yaparsanız Yarışsevere de böyle bir yardımınız olur, yarışsevere getirmiş olduğunuz ilk kolaylık olarak tarihe geçer.

Bu örneği çeyrek bilet için çoğaltarak ta verebiliriz ama uzatmaya gerek yok, bir tam yerine 4 tane çeyrek oynayan kişi, 10 Bin TL olan Veraset ve İntikal Vergisi muafiyetini 40 Bin TL'ye çıkartmış oluyor diyerek kısa olarak hatırlatıp geçelim.

Lütfen Yapılması uzun sürmesin...

Benim yazdıklarımı TJK genelde 3 sene sonra uyguluyor ama umarım 1 Mart itibarı ile bütün hazırlıklarını yapıp, TJK bu sisteme geçer ve ufak büyük her oyuncuya hitap edecek şekilde, kuponların tanzim edilmesine olanak sağlar.

Bizimki sadece bir fikir ve beklenti, olur olmaz orası karar vericilerin işi.

Herkese Yeni Yılda Sağlık, Mutluluk ve Sevdikleri ile Güzel Günler dilerim.

2023  İyilerin Kazanacağı bir yıl olsun, Kalın Sağlıcakla.

Ufuk Çakır

31.12.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It