Yüksek Komiserler Kurulu Türkiye Jokey Kulübü'nü Yarışsever'in önüne atmış, kenara çekilmiş, kendisine saldıran, atan tutan, laf söyleyen, eleştirenlerle TJK uğraşırken keyfi yerinde, keyfinin peşinde. 

Yarışsever yarışlarla ilgili her konuda TJK'yı suçlu ve görevini yapmaz diye düşünürken yarışların dürüstlükle, güvenli ve adaletli şekilde yapılmasından sorumlu Yüksek Komiserler Kurulu ve onun illerde görevlendirdiği Mahalli Komiserler Kurulu üyelerini tanıyan yok bilen yok. 

Kimdir bu Mahalli Komiserler ? 

Nereden atanırlar, kimler görev alır, kaç yıllığına görevlendirilirler, işleri nedir, hipodromda kaç tane Komiser veya Yardımcı Komiser vardır ? 

Hangi yarışsever bunların cevabını verebilir veya yarışlarla ilgili kaç kişinin bu konuda doğru bilgisi vardır ?

Varsa yoksa TJK, her şeyin sorumlusu TJK...

Herkesin görev yerleri belli iken, atların ahırlardan çıkıp eyerleme yerine gelmesinden itibaren, jokeylerin tartısından, padok bölgesine, start verilmesinden, yarış foto finişine, protestonun incelenmesinden, yarışın resmi olarak sonucunun tesciline, salya alımından, salya sonuçlarının açıklanmasına kadar her konuda tek yetkili komiserler kurulu üyeleri iken, neden yarışsever hep TJK'yı suçlu veya işini eksik yapan taraf olarak görür. 

Neden TJK bunları ben yapmıyorum benim yetkimde değil hipodromlarda ki komiserler kurulu üyelerinin sorumluluk alanları, bunlara ben karışamam diye kendini savunmaz, derdini anlatmaz, yarışseverin karşısında hep suçunu kabul etmiş şekilde konuşmadan oturur.

Sorumluluk alanları anlatılmalı...

TJK kendi sorumluluk alanlarını ve görevlerini elinin altındaki TJK TV aracılığı ile yarışsevere anlatmalı, görevli olduğu alanlar dışında yetkisinin olmadığı bölgeleri yarışsevere söylemeli, öğretmeli, tepkinin hep kendi üstünde yoğunlaşmasını engellemelidir. 

Yarışsever; Yüksek Komiserler Kurulu üyelerini tanımaz, mahalli komiserleri bilmez tek yetkili olarak TJK'yı kabul ederse, o zaman bütün tepkisini şu anda olduğu gibi TJK'ya verir, tüm yanlışlardan TJK'yı sorumlu görür ki, o zamanda kimsenin söz söylemeye hakkı olmaz.

Yarış Komiserliği Profesyonelleşmeli...

Ülkemizdeki yarışlar hakkında neredeyse tek yetkili durumundaki yarış komiserliği müessesesi acilen profesyonelleşmeli, işinin ehli ve bu konuda eğitim almış, tecrübeli kişilerce yapılmalıdır. Bakanlığın belli yerlerden, fikren kendine yakın kişilerden atadıkları çoğunluğu bu konuda yeterli bilgiye sahip olmayan kişilerden oluşan komiserlik müessesesi  şu anda yarışlardaki eksikliğin ana unsurudur.

Herkese eşit uzaklıkta duran, aynı olaylara her hipodromda farklı kararlar vermeyen, tartıdan protesto sonucuna kadar her bölgede kuralların eşit uygulandığı, apranti jokey ayrımı yapılmayan kararlarla karşılaşmak tek dileğimiz. Profesyonel, çözüm üretici, iş ahlaklı ve aynı olaylara aynı kararları verebilen komiserlerle yarışçılığımız daha ileriye doğru gidecektir.  

Ufuk Çakır

 

 

 

Pin It