Tjk Tv seyrederken Yeşilay'ın uyuşturucu maddelerle ilgili gösterilmesi zorunlu yayınına rastladım. Tam yerine denk gelmiş, herkes bu kanalı seyrederken bu yayın "cuk" diye oturmuş diye düşündüm ve Hipodromlardaki madde bağımlılığı ile ilgili iki kelam edelim, birde çözüm önerisi aktaralım istedim.

Bu yazımızdaki amaç kimseyi suçlamak veya isim vererek ön plana atmak değil aslında yalnızca Hipodromlardaki uyuşturucu belasına karşı önlem alınmasını sağlamak.

Uzun yıllardır hemen hemen her hipodromda uyuşturucu kullanıldığına dair bilgiler bu işle uğraşan herkese gelir. Zaten Emniyet güçleri de belli aralıklarla hipodromlara baskın düzenler ve uyuşturucu bulunduranları tespit etmeye çalışır. Fakat çok büyük bir alan olan ve yüzlerce odası olan ahırlar bölgesinde başarılı olma şansı düşüktür. Zaten aranan yine seyisler olmakta, yarışa direk etki edecek jokey veya aprantiler hatta antrenörler bu aramalarda hep etkilenmeyen taraf olarak kalmaktadır.

Burada yapılan arama şekli yanlıştır. Hipodromun genelinde yapılması gerekli olan bu çalışma maddenin bulunması amacıyla değil, kullananın tespit edilmesi şeklinde yapılmalıdır. Hipodrom genelinde bir çok uyuşturucu maddeyi farklı nedenlerle kullananlar mevcuttur.

Her şeyin başı ESRAR...

Sigara kadar kolay temin edildiği söylenen alışılması kolay, terki en zor olan uyuşturucudur. Belli semtlerde torbacılarının yerleri bile belli olan bu maddenin yapıldığı Hint kenevirinin Hipodromlarda ufak ufak miktarlarda ekildiğini bile duymuştum. Ucuz olduğu için her yerde özellikle ahırlar bölgesinde çokça rastlanır. Dumanının atların burnuna üflendiği, atlara cesaret kazandırdığı, atların biraz daha çok efor sarf edip koştuğu da söylenir.

Kilo fazlası olanlar için LASİX...

Amerika'da izinli olarak Atlarda kullanılan bu madde İdrar sökücü bir ilaçtır. Vücuttaki idrarı bu maddeyi kullanarak dışarı atmak, kilo kaybı sağlamak mümkündür. Kilo fazlan varsa acilen kurtulmak veya yılda bir yapılan uyuşturucu testlerinden geçmek için bol sıvı ile birlikte alındığında vücudu temizleme özeliği olduğu için tercih edilmektedir.

Enerjin Artsın istiyorsa EXTACY...

Bitik halde olanlar, hareket edecek halin olmayanlar, hareketlilik, canlılık, enerji artışı isteyenler, performansları artsın isteyenler çözümü Extacy'de buluyorlar. Mesafe uzun, nasıl biter bu yarış diye düşünmeden alınacak bu ufacık sentetik, kimyevi uyuşturucu sayesinde bir anda kendini sıfırlayanlar, cesaret kazanıp yarış içinde her yere dalanları görebilirsiniz. 

En Babaların içtiği KOKAIN...

Bir kademe üste çıkıp baş olanların içtiği bu uyuşturucuyu yazmaya elimiz, konuşmaya dilimiz varmıyor ama kendimiz görmesekte kullanıldığını işitiyoruz, duyuyoruz. Etki süresi 30 dakikayı geçtiği nadir denir ama etkili olduğu zaman boyunca, algıların daha açık olmasını ve bağımlının kendini daha enerjik hissetmesini sağlarmış. Dediğimiz gibi en Babalar bunu kullanıyormuş.

Şimdi gelelim neyin eksik yapıldığına ve nasıl bir çözüm üretilebileceğine...

Yıl Sonu Alınan Raporlar Yetersiz...

Lisans vizeletme sırasında yapılan kontrollerin yetersiz olduğu, rapor konusunda yardımcı olabilecek bir tanıdık varsa bu raporun gitmeden alındığı, gerekiyorsa farklı kişinin kanı veya idrarı ile kontrol yapıldığı, rapor almadan kısa süre önce madde kullanımının bırakıldığı veya Lasix ile bol su kullanılarak vücuttaki maddenin atılmasının mümkün olduğu biliniyor. Yılda bir kere yapılan kontrolün göstermelik olduğu ve bir etkisinin olmadığı da bu şartlar altında çok bariz ortada. Bunu çözüm olarak görmek ve heresin raporu temiz kimse kullanmıyor demek inandırıcı değil.

Temiz Hipodromlar Yaratılmalı...

Bu sayfadan Tarım Bakanlığına bağlı Yüksek Komiserler Kurulu Üyelerine ve Türkiye Jokey Kulübüne bir teklifimiz var. Bu Uyuşturucu belasından Hipodromları temizlenmesi için Mobil Uyuşturucu Tespit Cihazları ile kimseye haber vermeden aniden baskınlar düzenlemelisiniz. Vücudunda uyuşturucu kalıntısı olan tüm kişileri en başlardan başlayarak teşhir etmeli, hipodromlarda bulunmalarını engellemeli, temiz Hipodromlar yaratmalısınız.

Bu alışkanlıkları önlemek için ne yapılmalı...

Gelişen teknolojilerle birlikte kişinin uyuşturucu kullanıp kullanmadığı, mobil uyuşturucu testi ile 3 dakikada tespit edilebilir hale gelmiş durumda. Hipodromlarda uyuşturucu denetimine ilişkin yapılması gereken çalışmalarda işte bu mobil test cihazları kullanılmalı.

Türkiye'de özellikle Trafik Polislerince kullanılan mobil uyuşturucu cihazlarının basit, hijyenik ve güvenilir sonuçlar verdiği biliniyor. Mobil uyuşturucu testiyle, 3 ile 8 dakika arasında kişinin uyuşturucu kullanıp kullanmadığını, hatta hangi uyuşturucuyu kullandığını da tespit ediliyor. Mobil uyuşturucu testinin öncelikli kullanım amacının güvenliği sağlamak olduğunu vurgulanmalı ve yarışa katılacak atların tüm ilgilileri yani binicilerin yanında seyis ve antrenörlerde bu cihaz tarafından taranmalı.

3-8 dakikada sonuç veriyor...

Tüm saptama sürecini gerçekleştirmek için sadece şu üç adımın uygulanması gerekiyor: numune alma, numuneyi analizöre yerleştirme ve sonucu değerlendirme.

Yeni çıkan teknolojilerle üretilen tespit cihazlarında sonuçların yanlış yorumlanması imkansız; nihai sonuçlar her uyuşturucu madde sınıfı için "Pozitif" veya "Negatif" olarak açıkça görünüyor.

Gayet ve açık olarak söylüyoruz ki Tjk TV'de Zorunlu Yayın olarak yayınladığınız Yeşilay tanıtımı ile, yılda bir kere göstermelik alınan doktor raporlarıyla bu mücadele olmaz.

İki kurum birleşin, elinizi taşın altına koyun, görevinizi yapıp, Temiz Hipodromlar Yaratın.

Ufuk Çakır
12.02.2019

 

Pin It