1 Ocak 2019 dan itibaren At Sahibi Belgesi alırken Ücret alınmamasını kararlaştıran Türkiye Jokey Kulübü ne oldu da 10 Nisan'da bu ücreti 10 bin TL'ye çıkardı. Bunu anlayamadık ama tahminen yeni At Sahibi belgesini kimse almasın, biz bize yeteriz, kalabalık olup ortalık bulanmasın, ikramiyeler arttı, jokeylerden de kestik, pasta bölünmesin, ufak atçı olmasın diye mevcut at sahipleri tarafından alınmış bir karar olarak görüyoruz.

İstikrarsızlığın en üst seviyesini yaşayan TJK'ya yakın bir web sitesi bu kararı; "At Sahibi olmak isteyenlerin mali durum ibrazlarında yaşanan sıkıntılar ve bazı atçıların başka isimler adına birden fazla belge alıp bu durumu ahır müracaatlarında kendilerine avantaj sağlayacak şekilde kullanmaları gibi çeşitli konular nedeniyle alındığı düşünülüyor" diye açıklamış. 

Tabi bu karar TJK'nın kendi tasarrufundadır biz karışamayız ama At Yarışı Yönetmeliğinde At Sahibi ile ilgili konulan bazı maddeleri kendilerine Maaşlı Basın olmadığımız için hatırlatma görevimizi de yaparız.

At Yarışı Yönetmeliğinin 157. maddesinin ç bendi At sahibi belgesini başkasına kullandırırsa belgesi iptal edilir der. Şimdi ben atın gerçek sahibi olmadığı halde, geçici olarak atları üzerine koşturan, daha sonra gerçek sahibinin belgesi çıkınca atları devredenleri veya halen başkasının atını kendi üzerine koşanları söylesem, bu kişilerin belgelerinin iptal olması için yüksek Komiserler Kuruluna bildirecekmisiniz ?

TJK'ya yakın bir site Ahır konusunda avantaj yaratan durumlar oluyor at sahibi olmayanlar atları üstüne alıp daha sonra ahır müracaatı yapıyor ve tek atı olan mecburen ahırı alıyor diye anlatmış. İşte bu durum biliniyorsa bu kişilerin at sahibi belgesini iptal için başvurunuz olacakmı.

Veya At sahibi belgesi olmayan veya daha çıkmamış kişiler için eski at sahiplerinden birinin üstüne yarışlar koşulması hipodromlarımızda yıllardır olan bir durum ve bu biliniyorken, bunları tespit edip iptal ile ilgili girişimleriniz olacakmı. 

Hiç bilmiyoruz duymadık derseniz, en azından benim belgem olmadan bu sahada 5 tane at koştuğumu ve üzerine koştuğum kişiyi size söylerim, bakalım onun hakkında ne gibi işlem yapacaksınız görürüz. Ben buradayım sorarsanız her konuda size yardımcı olurum. 

Hadi onuda geçtik; TİGEM'in en büyük alıcısının ekürisinde Kaizbert tayı olmasın diye bir Kaizbert tayını arkadaşı üzerine kaydettirdiğini size anlatsam, bu kişinin belgesini iptal için işlem yapabilecekmisiniz ?

Kendi adına at koşamayacağı için atları başkası üzerine koşan Jokeyleri, atlarını ve çakma at sahiplerini söylesem bu duruma el koyup jokeylerin atı olmaz deyip üzerine koştukları at sahiplerinin belgelerini iptal edecekmisiniz ?

Akrabalığını bilmediğim ama aynı soyadlı bir bayan At sahibinin adına atlarını koşan Jokeyin, TJK TV'de ki programda geleceğin yetiştiricisi olacak diye lanse edilmesi ile, bu jokeyin şu andaki at sahipliğinin herkes tarafından bilinip, kabul edilmesini görmezden mi geleceksiniz ?

Baş jokeylerin bir çoğunun atının olmasını bilmiyor gibimi gözükeceksiniz ? Nerdeyse her jokeyin ailesi veya arkadaşı eşi dostu üzerine koşan atlarına hiç aldırış etmeyecekmisiniz.

At Yarışı Yönetmeliğinin 157. maddesinin At sahibi belgesi alındıktan sonra 5 yıl içinde atı yoksa Belge iptal edilir demekte ama At Sahibi Belgesi almak için gerekli evrakları isterken 10. maddede " Üzerine kayıtlı at olduğunu gösteren belge" istemektesiniz.

Yönetmeliğe göre 5 yıl içinde at alınmaz ise belge iptal olacakken siz nasıl ilk başta başvuru sahibinin atının olmasını istemektesiniz ? Bu ne mantıksız yaklaşım ve yönetmelik ile çelişen istekler. Yönetmeliğe göre at olmadan at sahibi belgesi alınırken siz neye dayanarak üzerine at olmasını talep etmektesiniz ?

Yine At Yarışı yönetmeliğinin 11. Bölümünde yer alan At Sahibi belgesi alacak kişilerde aranacak nitelikler bölümünde 155. madde ç) bendinde

"Bu Yönetmelik hükümleri uyarınca yarış gelirlerinden gördükleri görev karşılığında ücret alan Yarış Müessesesi personeli, Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörlüğü, Yüksek Komiserler Kurulu Çalışma Ofisleri, Bakanlıkça doping ile ilgili işlemleri yürütmek üzere belirlenen referans ya da akredite laboratuvarları ve yarış sezonlarında görevlendirilen kişiler ile jokey, apranti veya bunların eşi olmamak"

diye ibare ve belge alırken bu konuda taahhütname istemenize rağmen.

At sahibi belgesi alması yasak yerlerde çalışan kişilerde veya jokey, apranti eşleri üzerine at sahipliği belgesi olduğunu, bu kişilerin at koştuğunu görmezden mi geleceksiniz ?

Yani anlayacağınız At sahipliği Belgesi almak için ödenecek miktarı 10 bin liraya çıkarmakla sorunlar çözülmez, sorunlar yönetmelikleri okumak ve doğru uygulamakla giderilir. 

Maaşlı Basın size bunları söylemez ama biz hatırlatalım, belki bizi okuyan bazıları bu duruma el koyar, sonra başınız ağrırsa baştan uyarmış olalım.

Ufuk Çakır

19.04.2019

TJK'nın Okuması için : AT YARIŞLARI YÖNETMELİĞİ

 

Pin It