Geçenlerde twitter'da Türkiye Jokey Kulübü'ne yakın görünen, bu işlere kenarından, köşesinden bulaşmış, yarışçılık camiasının iyi tanıdığı, dernek yönetiminde yer alan biri, ilginç bir tweet atmış ve sonuçlarını anlayınca, arkasından hemen silmiş. 

Tabi silmiş ama bazı yerlerden biz bu tweeti yakaladık ve okuyunca benimde oldukça ilgimi çekti.

O mesajdaki bir kaç nokta Türkiye Jokey kulübünü çok yakından ilgilendiriyor ve bahis sistemindeki çatlağı ortaya çıkarıyor.

Bakın tweette neler deniyor

Şimdi başta aşağıya eklediğimiz ve noktasına virgülüne dokunmadığımız tweet'te ne denmiş ona bir bakalım...

Evet Yukarıda okuduğunuz tweet'te, bu mesajı yazan kişi, twitter üzerinden paylaşılan E-Bayi kuponlarının açık olarak yayınlanan şifrelerinden kimin oynadığını öğrenebileceğini açık açık ima etmiyor, öğrendiğini de söylüyor.

Bu tweet 5 te kalan bir kupon sonrası ismini twitter'da vermek istemeyen, ismi yerine nick kullanan bir TJK E-Bayi üyesine atılıyor.

Ne diyor; sen twitter adresinde ismini vermiyorsun ama ben paylaştığın kuponun üzerindeki şifreden senin kim olduğunu öğrendim diyor...

Hatta Ben öğrendiğime göre kim öğrenmek isterse öğrenir, buralarda kupon paylaşma diyor. 

Bunu yapan sıradan biri olsa hadi oradan deyip geçeceğiz ama o kişi TJK ile o kadar içli dışlı ki bu yazdıklarında gerçeklik payı olduğunu ve bunu yaptığını, başkalarınında yapabileceğini  düşünüyoruz.

Sistemde Açıkmı Var ?

Demek ki TJK E-Bayi sisteminde bir çatlak, açık, eksiklik ve kaçak var.

E-Bayi kupon şifresini gören oynayanın kim olduğunu öğreniyor, Adına, Soyadı na belki de vatandaşlık numarasına, hatta adresine bile ulaşıyor.

Ne zaman ne kadar oyun oynadı, hangi kuponları tuttu, hangileri kaybetti biliyor.

Artısını, eksisini hesaplıyor, kuponlarını inceliyor, hangi atları kuponuna yazdığını takip ediyor.

Kupon numarasından kim olduğunu öğrenen kişi, bunları da öğrenemez diye kimse söyleyemez, bunlar olabilir, belkide oluyor. 


12301 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na aykırılık

Bu çok büyük bir usulsüzlük olduğu gibi 12301 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na da aykırılıktır.

Bu Kanunun amacı; "kişisel verilerin işlenmesinde başta özel hayatın gizliliği olmak üzere kişilerin temel hak ve özgürlüklerini korumak ve kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin yükümlülükleri ile uyacakları usul ve esasları düzenlemektir"

Kanunun 8. Madde'sinde "Kişisel veriler ilgili kişinin açık rızası olmadan aktarılamaz" der. 

Şimdi buradan sormak istiyoruz;

Türkiye Jokey Kulübü E-Bayi vasıtası ile koruması altına aldığı Kişisel bilgileri hangi gerekçe ve hakla üçüncü kişilerle paylaşabilir ?

Korumak zorunda olduğu bilgileri açık vasıtası ile üçüncü şahıslar elde ediyorsa, bu açık kupon girişi, kupon değiştirmesi vs gibi usulsüzlüklere de imkan verirmi ? 

Biz bu konuyu çeşitli boyutlara taşır, farklı kurumlara iletir, konu hakkında kişisel verileri koruma kurulu'nu devreye sokarız ama şimdilik bunlara girmiyor, detayları kurcalamıyor, Türkiye Jokey Kulübü'nün bir açıklama yapmasını bekliyoruz.

Bu mesajı kim, ne zaman, kime yazmış diye sorarlarsa, buradayız, cevaplarız, yazılar elimizde, kendilerine veririz, kişileri de söyleriz. 

İlgilenirlerse cevapları da sonuçları da yine bu sayfalarda sizlere aktarırız.

TJK nın neresini tutsak elimizde kalıyor yakında çok değişik dosyalar ve haberlerle yine gündem yaratacağız, şimdilik kalın sağlıcakla... 

Ufuk Çakır
14.08.2019

.

Pin It