BU BİR “İHBAR”DIR !

Ne oldu.. Kim neden “İHBAR” ediliyor ? Dur be adam neyin peşindesin ne İHBARI’ bu ?

DİYECEKSİNİZ DEĞİLMi ??

Tamam o’ zaman şimdi bu satırları okumanızı rica edeceğim sizlerden;

Efendim kısaca anlatalım yarış atlarında (Kapalı Gözlük)’ neden kullanılır ? sizlerinde hatırlayacağı üzere birçok “şampiyon” yarış atında bu takıya rastlanmakta kısaca anlatımı ( KG ) atlarda bu takı sanıldığı gibi bir şeyleri büyük görmek yada atın gözleri bozuk olduğu için falanda değildir..(KG) olarak yazılması ve görülmesi kilo ile falan alakasızdır..

At rakiplerini görmesin, jokeyine bakmaya çalışmasın  yada rakiplerden ürkmesin, onlarla oyalanmasın, etrafı ile fazla ilgilenmesin diye kullanılan bir takıdır bu.. Çiftlikten sahaya gelişine kadar bu tür takılarla olan safkanlarda alışkanlık gereği  olarakta kullanılır..

YARIŞ KANUNLARI NE DİYOR ?

Ön kayıtlar sonrasındaki atların kesin yarış kaydı olan ( Deklare ) olarakta isimlendirilen koşulacak yarıştan iki tam gün önceki kayıtlarda Yarış koşacak olan safkanda kullanılacak yardımcı yarış malzemeleri ( takılar ) belirtilmek zorunda olup. Bu son kayıtta koşacak olan safkana. Deklare ‘edilmeyen yardımcı takılar. Koşulacak olan yarış gün yada gecesinde kesinlikle kullanılamaz.

EEEE’ NE OLMUŞ YANİ ?

Efendim anlatacağım da, az müsaade lütfen.. Olur, olur elbette  bir tayın yada yarış koşacak, sıradan bir, atın herhangi bir TAKISI’ unutulabilir !

Amaa’ takısı unutulan bir; ŞAMPİYON’ ise ve adıda ( EL NİNO ) ise yarış yaşamı boyunca koştuğu (61 ) yarış boyunca sürekli olarak bir takı kullanmış, işin şu garip tarafına bakınız ki, bir İzmir yarış gecesinde, bu ŞAMPİYON’ at resmi yarış proğramında, bu takısı olmadan yarışa kesin kayıt olmuş ise ben bu yazıyı yazarım kardeşim..

Özellikle İzmirli yarış severlerin çok büyük sempatisi olan ve bu ilimizde çok sevilen söz konusu ŞAMPİYON atın söz konusu takı’ olmadan koşması acaba sizce yada yarış otoritesince ( YKK) ne kadar mantıklıdır ?  elbetteki bu durum at içinde yarış sever içinde yarış otoritesi içinde bir risk taşımaktadır. Bu iş öyle atın ilgilileri TAKI’yı unutmuş beni ilgilendirmez demek ile olmaz ! Unutulmasın ki ülkemizdeki at yarışı organizetörü kamu yararına bir kurum olan ( TJK) Kamunun yararını göz etmek zorundadır..

SON KARARI KİM VERİR ?

Bakınız bu konuda topu herkes birbirine atar ve sonuçta olay koşulacak yarış için söz konusu safkana bu TAKI’yı Deklare etmeyi unutmuş evet sadece UNUTMUŞ’ olan eküriyi ilgilendirmektedir..

At’ için rapor alsalar ( 15 gün yarış koşamazlar ) neyi nasıl yaparlar bilmem? ancak  Bu durumda çok değerli;  KUYUMCUYAN’ ekürisinin idarecilerini bu, ŞAMPİYON’ safkanı yarıştan silmeye, yani yarıştan çıkartmaya  ve yarış severin uğrayacağı zararı engellemeye;  DAVET EDİYORUM..

Hakan Demirci

Pin It