TÜYO VE TÜYOCU
Nedir bu Tüyo? ne işe yarar? Tüyo yanlızca at yarışlarında mı vardır ? hiç merak ettinizmi kimdir bu Tüyocular ? Nasıl Tüyocu olunur? Tüyo nerede nasıl alınır yada verilir ?

TÜYO NE DEMEK:
Köken olarak dilimize Fransızcadan gelmiş bir kelimedir. Anlam olarak ise;
( borudan gelen asılsız haber demektir )
1– Herhangi bir konuda verilen gizli bilgi.
2– Sınavda başkasından yardım görme veya bir kaynaktan yararlanma, kopya.
3– Yarış öncesinde belirlenen veya tahmin edilen yarışmacı hakkında verilen gizli bilgi.
Yazılış ve anlam olarak pekçok tanımlaması olduğu gibi işin aslına bakarsanız bizim ülkemizde bu terim genellikle, at yarışları için kullanılmaktadır. kelimeyi türkçeleştirip sokağa çıkartır, biraz da kahve kültürü katar isek içine işte o' zaman günümüze daha uygun bir anlatım olacaktır;

VARMI SAĞLAM AYAK ?
yukarıda söz ede geldiğimiz Tüyo kelimesinin günümüz Türkçesine uyarlanmış halidir..Ancak tam karşılık olarak anlatmak istediğimizde konu öyle çok kolay açıklanacak türden değildir. Tüyo kelimesini önce sokağa çıkartmak, sonrada biraz kahve kültürü ile yoğurmak gereklidir. Halkımız arasında şaka yollu kullanılan (var mı sağlam bi’ ayak) sözünde ise altılı ganyan ayakları kasıt edilmektedir.

At yarışlarındaki Tüyocu kimdir?

At yarışlarındaki meslek kollarından olan; Tahminci yada yorumcu başka birşeylerdir. Tahmin yapmak için sabahın ilk ışıkları ile ( çok erken saatlerde ) Hipodromdaki atları izlemek ve yarışlarla ilgili genel bilgileri toplamak işine Tahmincilik, Sabah yapılan at idmanlarında saat tutanlara ( eskiden saatçi ) şimdilerde kondüsyoner denilmektedir. Yorumcu ise belli bilgiler edinerek bunları bağlı olduğu basın kuruluşlarında yazılı yada sesli veya görüntülü olarak yorumlamakta olan kişi yada kişilerdir.

Tüyocu ise Hipodromlarda,sözüm ona sağlam kaynaklardan edindiği bilgileri..;
( seyis, antrenör, at sahibi,arpanti idman jokeyi, jokey,saatçi,yorumcu yada tahminci)'ler den aldığını, idda ettiği bilgileri. Belli karşılıklarla at yarışı meraklılarına satan kişi yada kişilerdir. Ancak bilgilerin çoğu (yalan)dan ibarettir.

Başta anlattığımız gibi; Borudan gelen asılsız haber bu şekilde beden bulur..

Pin It