GAZİ'DE FAVORİ KİM ?

Geçtiğimiz yıl Gazi koşusu öncesinde sizlere bu siteden kalben inandığımız bir safkanı Yamanlarbeyi'ni anlatmıştık. Ancak ne yazık ki yarışçılık "kalp" ile değil! Hırs,güç ve sürat ve dayanıklılık ile yapılan bir mücadeledir..

Gazi günü televizyon ekranlarında yada olmaz'ya olursa bir takım, at yarışı Gazetelerinde yada günümüzde çığ gibi büyüyen bir haldeki bol miktardaki İnternet sitelerinde birileri bir şeyler yazarak sizlerinde kafalarını karman çorman edecektir.

Bakınız bu yılki Gazi için (35yıllık) at yarışı yazarlığı tecrübeme dayanarak sizlere söz konusu yarıştan hayli uzun zaman önce bu önemli klasiğin kazanma ihtimali çok yüksek olan bir safkanı hakkındaki kısa biz araştırma ile ve şahsi fikirlerim ile bir makale hazırladım.. Bu kısa araştırma ve makalemi sizlerle paylaşmak istiyorum;

KİM BU SAFKAN ?

Tarihler; 19/04/2019 Bursa ilimizde 2 yaşlı İngiliz safkanlarına ait 800 metre mesafeli  1 şartlı yarış koşulmaktadır. Nurettin Şen kardeşimizin bindiği ve bizim yazı konumuz olan bu safkan, rakiplerine oranla daha iriliği ile dikkat çekmektedir. Biraz acemilikten, birazda ilk yarışın heyecanı ile  bu ilk yarıştan ne yazık ki ancak 4. olarak ayrılmıştır.

Yine tarihler; 21/06/2019' dır ve safkan başarılı olamadığı ilk yarışından yaklaşık bir ay sonra  start alacaktır. Yarış 1200 metrelik bir Maiden koşudur. Bu kez Jokey olarak eküri nin tercihi Tolga Yıldız kardeşimiz olurken, yarış içindeki ilk metrelerde beklemeyi tercih eden bu arıkan sonuçta ilk yarışından bir ay sonra koştuğu bu yarışı 1200 çim pistte (1.11.88 ) ile çok uzak farkla kazanırken bir anda yarış içinde yaptıkları ile dikkatleri üzerinde toplamış ve adeta ben bir açık yarış atı olacağım diye çığlıklar atmıştır..

Kim bilir belkide Bursa ilimizdeki yarış kariyerine noktayı koyup, önce İstanbul'a, sonrada Ankara ilimizdeki yarışları koşmasına da, bu neden ile olmuştur. İstanbul ve Ankara ilimizdeki yarışları da kazanmış olan bu safkan için söylenecek çokta uzun laflar kalmamış ve Özel yetenekleri ile ön plana çıkmış, belkide Türk atçılık tarihine adını yazdıracak çok özel yarışlara da imzasını atmıştır; Çaldıran koşusu, Erkek tay deneme koşusu ve nihayetinde 2200 metre çim pistte Sait Akson koşularını kazanmış olan bu arıkanın adı ;

"ZAFERE ÇAĞRI" O BİR ŞAMPİYON..

Türkçe çevirisi ile "Zafere Çağrı" anlamındaki bu safkan; CALL TO VICTORY'den başkası değildir. Yarış yaşamı boyunca 11 defa start alan ve sadece ilk yarışında 800 metre çim pistte geçilmiş olan Call to Vıctory sonraki 10 yarışında hiç geçilmemiş ve potaya hep önde adı gibi Zafer ile ulaşmıştır..

"Call to Vıctory" kan hattı olarak; Baba;  VICTORY GALLOP (CAN) Ana;  SERAP GELİN / MOUNTAIN CAT (USA) gibi çok sıradan bir soy zincirine sahip olan, söz konusu başarılı safkan, kendi karakterinde ki bir takım özelliklerle dikkatlari çekmektedir.

NEDEN VE NASIL ?

Şimdi kan hattı çok iyi değilse bu at bunca yarışı nasıl kazandı? diyeceksinizdir. Bakın size anlatmaya çalışacağımız konuda aynen budur..

Yarış anlam olarak mücadele sözü ile eş değerlerde olup, Call To Victory ise bu konuda oldukça yetenekli bir şampiyon adayıdır.

"Call to Victory" katıldığı koşularda yarışmayı da, rakiplerini nasıl alt edeceğini de kesinlikle çok iyi bilen gerçek bir yarışçıdır. Sürat, Dayanıklılık, Hırs ve en önemlisi kazanma isteği ile pistlere çıkan bu safkan yarış içinde sürekli olarak ayak değiştirmek sureti ile rakiplerine oranla daha az yorulmakta ve ayak değiştirdiğinde ise adeta vites değiştirerek yarışın tempolarını da alt üst etmektedir.

Yarış pistinde yanına rakiplerini çok yakından görmeye de çok fazla tahammülü de, olmayan " Call to Vıctory" bu özel yetenekleri, gerek ilgililerince gerekse sürekli Jokeyi olan "Ahmet Çelik" tarafından da keşvedilmiş olup. Yarışlarında, bu yetenekli arıkan sadece özelliklerini ortaya koyarak, kendi karakteri ile kazanmaya devam etmektedir ve sanırımki "Gazi" koşumuzdaki en büyük favori de bu safkan olacaktır.

BİR EFSANE GELİYOR  !

Baştan bu yana anlata geldiğimiz karakteristlik bu özellikleri ile Fiziksek üstünlükleri ile söz konusu arıkan sanıyoruz ki bir talihsizlik yaşamadığı taktirde At yarışı tarihimizdeki unutulmaz isimler arasına girecektir.

Kendisi için bir hayli uydurma ve hayali senaryolarla bir sinema filmi çekilen unutulmaz şampiyonlarımızdan  "Bold Pilot" ile yarış ve başarılar anlamında aynı kaderi paylaşacağını tahmin ediyoruz. Bu safkan kendinden büyüklere bile çok sert bir rakip olcağını sanıyoruz.

Biz şimdiden başarılarının devamını dileyerek Gazimiz de de, çok başarılı olacağını beklediğimiz bu safkan için Yüce Allah ayaklarını düz bastırsın ve onu kem gözlerden korusun derken; "Maşallah" demeyi de ihmal etmiyoru.

Gazi'de İstanbul da ki rakiplerden çok dışarıdan gelecek rakiplere dikkat edilmesini öneriyoruz.

Sevgi ve selamlarımızla bir başka yazımızda yine birlikte olamak dileği ile İzmir'den kucak dolusu sevgilerimizi sunuyoruz sizlere hoşça kalın..

Hakan Demirci

Pin It