TJK TOPLANAN MİKTARIN % 50 SİNİ YARIŞSEVERE DAĞITIYORMU ?

Geçen günlerde Türkiye Jokey Kulübünün bir uygulamasını gördük ve İkili, çifte ve ganyan oyunlarında dağıtılacak oranın % 75 olduğunu, her gün bu şekil dağıtım yapacağını açıkladı. Normalde %50 dağıtırken, Türkiye Jokey Kulübü ben kendi hissemi almıyorum, tamamını yarışsevere dağıtıyorum demesinin altında ne olduğunu araştırmak için harekete geçtik. Başta Kamu Yararına bir dermek Olan Türkiye Jokey Kulübünün ben kendi payımı almıyorum demesinin imkansız olduğunu belirteyim. Devlete, Maliyeye ödemesi gereken paraları vermiyorum, yarışsevere dağıtıyorum demesi hiç bir şekilde mümkün değil.

Bu konu ile ilgili TJK Beyaz Masaya dağıtılacak oran nedir diye soru sorduk. Hani dedik oradan doğru bir cevap gelirse, günlük değişiyor falan derlerse, ona göre hiç başka bir şey düşünmeyelim, altında çapanoğlu aramayalım. Fakat Beyaz Masa sorduğumuz soruya dağıtılacak oranın 5602 sayılı Şans Oyunları Hasılatından alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun gereği yapıldığını belirten bir cevap yazdı ki cevabı da aşağıda okuyabilirsiniz.

Bu cevaba karşı hemen 5602 sayılı Kanunun ilgili maddesini sizlerle paylaşayım ki, sizde bu konuda fikir sahibi olun...

Yukarıda okuduğunuz gibi İlgili kanun maddesi her gün % 50 si yarışsevere dağıtılır demiyor. % 40 ile % 59 arası bir miktar dağıtılabilir diye ucu açık bir tabir kullanıyor. Dönem hasılatlarından bahsediyor ve bu kanun maddesinde TJK'nın iddaa ettiği gibi % 75 dağıtma yetkisi hiç olmuyor, normalde % 59 dan yukarı çıkması mümkün değil.

Dönem baz alındığı için ikili, çifte ve ganyanlardan yüksek ödeme yapılabilir belki ama bu fazla ödeme diğer oyunlardan kesilerek dönem sonunda % 40 ile % 59 oran arasında tutulmak zorunda. Yani anlayacağınız TJK orada bile bir değişik hesap peşinde, hep kendi içinde kapalı ve net olmayan şekilde davranışlar gösteriyor. % 75 reklamı yapıyor, bir iş yapmış gibi kendini gösteriyor ama genel toplamda % 75 dağıtması imkansız.

ALTILI DA DAĞITILACAK ORAN % 50 Mİ ?

İşte burada her yerde söylendiği gibi Altılıda dağıtılacak oranın % 50 olup olmadığı sorusu karşımıza çıkıyor.

Açıklanan AGF Oranlarına göre dağıtılan Altılı ikramiyesinin bir hesabı var. Matematik bilimi verileri doğru yerine koyarsan aşağı yukarı her yarış günü altılı ikramiyesinin ne vereceğini bize söyleyebiliyor. Bir kupon çok misli bulmadığı taktirde olasılık hesapları Altılı ikramiyesinin miktarını TJK açıklamadan bizim yaklaşık olarak tahmin etmemizi sağlıyor.

Fakat bazı günler Altılıda dağıtılacak miktar çok farklı olabiliyor, beklenenin altında ikramiyeler verebiliyor. Bunun nedeni o gün Altılı Tevzisinin % 50 den değil de daha düşük miktardan hesaplanması oluyor. Bu düşüklüğe örnek olarak 25 Ocak 2019 İzmir yarışlarının Altılı ikramiyesi gösterilebilir. Normalde % 50 dağıtılmış olsa hesaplamalarda 3.700 TL gibi vermesi gereken Altılı ikramiyesi, dağıtım oranı % 40 lar da tutulunca 3.000 TL civarına indi gibi görünüyor. Biri çok misli bulduysa hesap şaşıyor tabi ama Cuma İzmir altılısı misliciler için uygun bir altılı gibi görünmüyor. Bu para birine verilmedi TJK'nın kasasında kaldı ama yarışsevere her yarış günü en az % 50 aktarımı sağlanmalı, Altılı da toplanan paranın yarısı en azından Altılıyı bulan yarışsever tarafından paylaşılmalı.

TJK İLE İLGİLİ ÖNEMLİ SÖYLENTİLER VAR

Ankara'dan aldığımız haberlerde Yapılan çalışmalar ve araştırmalarla TJK'nın kesinti oranlarındaki yanlışlığın kesin ispatlarla tespit edildiği, Yüksek Komiserler kuruluna bu konu hakkında 2 defa rapor yazıldığı ve TJK fazla kesinti yapmaktan vazgeçip  önce hafta sonu sonra sürekli olarak % 75 dağıtıyorum dediği oranların aslında kendi payını aldıktan sonraki oranlar olduğu söyleniyor. Yani kesintiyi fazla yapan TJK yakalanmış, hakkında raporlar düzenlenmiş ve kesinti miktarları normale dönerken, TJK bunun için kendi reklamını da yapmış,  dağıtımın artmasını ben pay almıyorum ile gizlemeye çalışmış.

Bu söylenenlerin ne kadarı doğru bilemiyorum ama TJK uyanıklık yapar bir daha fazla kesinti yapmaya çalışırsa kafasına vurulacağı kesin. Aslında bunu yapanlar tabiki Tjk Yönetim Kurulu değil TJK'nın yıllardan beri koltuklarından kalmayan oraya çöreklenmiş profesyonel yöneticileri. Yarışseveri sömürmek için türlü yol icat edenler umarım bu yaptıklarının karşılığını fazlasıyla alırlar.

Ufuk Çakır
25.01.2019

 

 

 

Pin It